GÜNDEM 11 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 1982-83’teki protokolün ruhuna, özüne, ilkelerine bağlı olduklarını, bunun Ulusal Kongre sözleşmesine referans olabileceğini; bir adıma, iki adımla karşılık vereceklerini söyledi.

-İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cemevlerine saldırmanın, mezarlıkları tahrip etmenin, cenazeleri kaçırmanın tipik faşizm uygulamaları olduğunu söyledi.

-Van’ın Ortanca köyünde 84 kişiye koronavirüs (Covid-19) bulaşmasına neden olan taziye çadırını, geçmiş yıllarda Van’da sık sık ellerinde sopalar ve baltalarla halka saldıran radikal dinci grupların kurduğu ortaya çıktı.

-Koronavirüs salgınının Kürdistan ile Türkiye'deki yansımalarına ilişkin konuşan TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Halis Yerlikaya, 'normalleşme süreci' olarak adlandırılan aşamanın tehlikeli bir aşama olacağını vurguladı.

-20 bin öğretmenin göreve başlatılmayarak mağdur edildiğini söyleyen Eğitim-Sen kadın sekreteri Derya Yolcu, "Haksız-hukuksuz bir biçimde ihraç edilen binlerce insanın sesini duyurmak istiyoruz" dedi.

-19’uncu yüzyılda bilim insanların İngiltere’de bulduğu bir fosilin, 200 milyon yıl önce kalamara benzen balığın, bir balığa saldırısına ait olduğu ortaya çıktı.

-İran rejimine göre koronavirüs vakalarında ve ölümlerde düşüş var. Ekonomik kaygılarla evde kalma uygulamaları gevşetildi. Tahran’da döviz büroları önünde kuyruklar oluşuyor. Yeni bir dalga endişesi var.

-Cezayir’de rejimin tamamen değişmesi talebiyle kesintisiz süren eylemler, Covid-19 salgını nedeniyle kesintiye uğradı. İktidar virüsü kullanarak tepkiyi tamamen bastırmak istiyor.