GÜNDEM 11 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Heftanîn'e yönelik işgal saldırılarına devam eden Türk devleti halkı göç ettirmek için köyleri bombalıyor.

-Haftenîn’de son 4-5 gün içerisinde 100’ü aşkın askerin öldürülmesi, Türk ordusunun nasıl bir çıkmazla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

-Düştü mü saçların yere Dilpak, değdi mi uçları Haftenîn toprağına, vardı mı kutsallığına ruhun? Yolun açık, yürüyüşün uzun soluklu olsun, çünkü yıldızlara koşuyorsun!

-Kadınlara yönelik baskılara tepki gösteren Rosa Kadın Derneği üyesi Ruken Ergüneş ve HDP İstanbul İl Kadın Meclisi sözcüsü Beser Çelik, tüm saldırılara karşı alanlarda olmaya devam edeceklerini belirtti.

-Adnan Orhan, henüz 11 yaşlarındayken babası, amcası ve kuzeni gözaltına alınıp katledildi. Failin devlet olduğunu, tüm hükümetlerin de buna hizmet ettiğini biliyor. Buna rağmen aile olarak hakikatle yüzleştirene kadar durmayacaklarını söylüyor.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylemde olacak.

-Demokratik muhalefet dinamiklerinin Kürt hareketi ile bir araya gelmeden demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşamayacağını görmesi gerektiğini söyleyen HDP'li Doğan Erbaş, "Gün bir araya gelme günü" dedi.

-Suudi Arabistan ve İran'dan sonra Türk devletinin de İhvan üzerinden el attığı Yemen'de ateşkes var, ama siyasi çözüm, hala ufukta görünmüyor. Yemenli siyasetçi El Meshebî, "önümüzde ya federasyon ya da bölünme seçenekleri var" diyor.

- Almanya’da yapılan bir araştırmada, birçok insanda çok düşük düzeyde de olsa bulunan Neanderthal genlerinin Covid-19 gibi enfeksiyonların daha ağır geçmesinin nedeni olabileceği savunuluyor.

- Tüm dünya küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar 1,5 derecenin altında tutulup tutulamayacağını tartışa dursun, son araştırmalar 1,5 derece artışa önümüzdeki 5 yılda ulaşılacağını gösteriyor.

- Farklı ülke ve kurumlardan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine tepkiler gelirken, Yunanistan, kararın ‘provokasyon’ olduğu uyarısında bulundu.