GÜNDEM 12 ŞUBAT 2020

12 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-KCK Genel Başkanlık Konseyi, uluslararası 15 Şubat komplosunun yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, komplonun amacının Kürtlere bir yüzyılı daha kaybettirmek olduğunu belirtti. KCK, Kürdistan’ın tüm parçalarını ulusal birliğe çağırdı.

-Yüzyıllık komplo - I: Örgütlenmesi fark edilerek bir provokasyonla hazırlıkları bitmeden 15 Şubat 1925’te Şêx Saîd öncülüğünde isyan başlatılması, Kürt halkı üzerindeki komplo, ihanet ve soykırımın da başlangıcıdır... /DOSYA

-YJA Star Komutanlarından Laleşin Cudi, Kuzey Suriye'ye saldırının, 15 Şubat Komplosu'nun devamı olduğunu belirtti.

-İktidarın elektrikten doğal gaza kadar uzanan zamlarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım zammı da eklenince, öfke büyüdü. İstanbullu bir çok emekçi susmaya tahammülün kalmadığını belirtti.

-Heyva Sor a Kurdistanê (Kürdistan Kızılayı) İtalya şubesinin DAİŞ vahşetini anlatan belgesel filmi, İtalya’da yoğun ilgiyle karşılandı.

-Onlarca yıl Apartheid zindanlarında esir tutulan Nelson Mandela, bundan 30 yıl önce cezaevinden çıktı. Mandela’nın özgürleştirdiği Güney Afrika, eşitsizlikler ve yolsuzluklarla mücadelede halen başarılı olamadı. 

-Lübnan’da yaklaşık dört aydır, tüm siyasi sınıfa karşı toplumsal bir ayaklanma var. İsyan sonucunda hükümet düştü, 11 Şubat’ta yeni hükümet güvenoyu aldı. Protestolar sürüyor.

-Washington Post’un Alman ZDF ve İsviçre SRF kanallarıyla yaptığı ortak araştırmada, Amerikan ve Alman gizli servislerinin 100'ün üzerinde ülkenin gizli mesajlaşmalarını ele geçirdikleri iddia edildi.

-İskandinavya ülkelerinden giderek Suriye'de DAİŞ saflarına katılanların El Hol Kampı'nda tutulan çocukları İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da yoğun tartışma ve hükümet krizlerine yol açıyor.

-Afrika’nın nüfusça en büyük üçüncü ülkesi konumundaki Mısır’da 100 milyon sınırı aşılırken, ülke nüfusunun büyük çoğunluğu çok küçük bir coğrafik alanda yaşıyor.