GÜNDEM 12 MART 2020

12 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Türkiye'nin zorlu bir dönemden geçtiğini söyleyen HDP Milletvekili Ömer Öcalan, Türkiye yaşadığı sıkıntılardan kurtulmak istiyorsa, “çözümün adresinin Moskova ve Washington değil Öcalan olduğunu” söyledi.

-Amed Tabipler Odası Başkanı Dr. Şerif Demir, koronavirüs hakkında merak edilen detaylarla ilgili konuşarak, korunmaya odaklanmak gerektiğini kaydetti. Demir, "Koronavirüs tespiti yapabilmek için hastanın hikayesine ihtiyacımız var” diye ekledi.

-Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs salgını, Avrupa’nın tüm ülkelerine hızlı bir şekilde yayıldı. Avrupa’daki vaka sayısı 22 bini aştı. İtalya hükümeti koronavirüs salgını nedeniyle tüm ülkeyi karantinaya aldıktan sonra bu kez sağlık ve gıda hariç tüm alışveriş mekanlarını kapattı.

-Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çarşamba günü Covid-19 salgınının küresel pandemiye dönüştüğünü açıkladı. Peki pandemi nedir, salgınla arasındaki fark nedir, WHO’nun açıklaması ne anlama geliyor?

-Japonya'da 11 Mart 2011’de meydana gelen tsunami felaketi sonrasında kazaların yaşandığı Fukuşima’daki nükleer santralin çevresinden tahliye edilen yüzbinlerce kişiden radyoaktif maddelerin varlığı nedeniyle sadece çok küçük bir kesim geri dönebildi.

-Mali’nin Burkina Faso ile olan sınır bölgesindeki bir köye saldıran silahlı kişiler 10 kişiyi öldürdü. Köy silahlı kişilerce yakıldı. Mali’de güvenlik durumunun kötüleştiği 2015’den bu yana çok sayıda benzer saldırı gerçekleşti. 

-ABD’de son altı ay içerisinde Meksikalı uyuşturucu kartellerinden en büyüğüne yönelik operasyonlarda 600’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Çarşamba günü yapılan son operasyonda 250 gözaltı var.

-Hafta başında yüzde25-30 arasında son 20 yılın en ağır düşüşünü yaşayan petrol fiyatlarının Rusya ile pazar kapma yarışına giren Suudiler ve BAE’nin politikalarıyla düşmeye devam edeceği görülüyor.

-Bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre, Amazonların önümüzdeki 50 yılda tümüyle yok olması önlenemeyebilir.