GÜNDEM 12 MAYIS 2018

12 Mayıs 2018 Haber Merkezi gündemi

-İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı direnişlerini sürdüren HPG gerillaları, Xakurkê ve Bradost bölgesinin işgalci Türk devletine mezar olacağını kaydetti. (Görüntülü)

-Xakûrkê ve Bradost bölgesinde işgalci Türk ordusuna karşı direniş mevzilerinde olan HPG gerillaları, her koşulda savaşacak iradeye sahip olduklarını söyledi. (Görüntülü)

-EMEP MYK Üyesi Yusuf Karataş, AKP’nin sadece Kürtlere değil, emekçilere düşmanlık beslediğini belirterek, “24 Haziran her şeyin biteceği bir tarih değil, başlangıç olabilir” dedi. (Görüntülü)

-Pomak Enstitüsü Başkanı İbrahim Kenar ve Demokratik Pomak Hareketi 24 Haziran seçimlerinde HDP ve Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ı destekleyeceklerini belirtti.

-HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, 24 Haziran seçimlerinin partiler arası değil, devlet ve devletin yok etmeye çalıştıkları arasında yapılacak bir yarış olacağını söyledi. 24 Haziran seçimlerine eşit ve demokratik koşullarda gidilmediğini belirten Toğrul, “Her şeye rağmen halkımız tıpkı 7 Haziran’daki gibi faşizme bir darbe daha vuracaktır” dedi.

-Hakkari’de yapılan HES’ler, elektrik santralleri ve trafo merkezleri doğayı tahrip ediyor. Hakkari merkeze bağlı Otluca köyünde bulunan trafo merkezi, çevrede bulunan bağ, bahçe ve canlı türlerine büyük zarar veriyor.

-Edremit Kaymakamı Van merkezde ikamet eden bir çok kişinin adreslerinin Edremit'e taşınması için talimat verdi.

-Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Kassel kentinde yapılan Karl Marks’ın 200. doğum günü kutlamasında YPG/YPJ bayrağı açtığı gerekçesiyle Sol Parti’nin eyalet parlamenteri Marjana Schott hakkında soruşturma başlatıldı.

-Haftalardır kadın ve çocuklara yönelik tecavüz vahşetine karşı protestoların sürdüğü Hindistan dün yaşanan bir başka tecavüz ve canlı canlı yakma vahşetiyle sarsıldı.

-ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından Avrupalı şirketler endişeli. 10 bin dolayında Alman şirketin İran ile ticari ilişkileri var ve karar tepkililer.

-Dünya genelinde 260 milyon dolayında çocuk okula gidemiyor. BM, Dünya Bankası ve dört bölgesel kalkınma bankası, eğitimi desteklemek için 10 milyar dolar toplamaya çalışıyor.

-Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen raportör Tendayi Achiume’nin hazırladığı rapora göre, Büyük Britanya’da iktidarın son 8 yılda tutturduğu göçmen karşıtı tutum, ülkede farklı halklara yönelik düşmanlığı ciddi ölçüde arttırdı.

-12 Haziran’da ABD ve Kuzey Kore liderleri arasındaki ikili görüşme beklenirken, ABD, Pyongyang’a şartlı ekonomik yardıma hazır olduğunu duyurdu.

-Avrupa Birliği (AB) desteğiyle dünyanın en güçlü lazer ışını aygıtının geliştirilmesi için büyük bir proje yürütülüyor.

-NASA tarafından Mars’ta inceleme yapmak üzere tasarlanan helikopterin Temmuz 2020’de uçurulacağı duyuruldu.