GÜNDEM 13 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, PKK MK Üyesi Kasım Engin’in şehadetinin büyük bir acı ve öfkeye sebep olduğunu belirterek, adına başlatılacak intikam hamlesiyle soykırımcı sistemden hesap sorulacağını söyledi.

-Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, 34 yıl sonra Olof Palme dosyasının kapatılmasından sonra İsveç hükümetinin Kürt halkından özür dilemesi gerektiğini belirtti.

-DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürt Ulusal Birlik Kongresi'nin toplanmasına ilişkin konuşarak, "Bu çalışmada partilerin önemi yoktur. Halkımızın ve Kürdistan'ın geleceğinin önemi vardır" dedi.

-İsveç Parlamentosu'nun Avrupa Birliği İsveç ilişkilerinin ele alındığı parlamento oturumunda Sol Parti ve Liberal Parti halkın iradesine darbe yapan AKP'ye sert eleştiriler yöneltti.

-90 yıl boyunca katliama, göçe, baraja, iskana, yıkıma ve HES’e uğrayan Zilan Bölgesi'nde devletin asıl amacı, Kürt halkının doğasını, tarihini, coğrafyasını ve geleceğini yok etmek.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de eylemde olacak.

-Depremin yaralarının hala sarılmadığı Başkale’de harekete geçen bazı AKP’liler, AKP İlçe Muğdat Sarıhan’ın çevresinde toplanarak rüşvet işini aleni ve açık bir biçimde yapmaya başladı.

-Diğer kıtalara oranla Covid-19 vakaları ve ölümlerinin az olduğu Afrika’da vakaların artışındaki ritim endişelendirmeye devam ediyor.

-Brezilya’da bir araya gelen insan hakları savunucuları, ırkçı devlet başkanının on binlerce kişinin korona salgınından yaşamına neden olan politikalarını toplu mezar eylemiyle protesto etti.

-Fransa’nın 1994’te Ruanda’daki Tutsi katliamında oynadığı rolü aydınlatmaya çalışan tarihçi François Graner, yıllar süren mücadele sonunda dönemin Cumhurbaşkanı Mitterand’ın arşivine erişme hakkını kazandı.