GÜNDEM 13 KASIM 2019

13 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne ilişkin yazılı bir açıklama yapan KJK Koordinasyonu, “25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününe doğru giderken başta Kürt kadınları olmak üzere tüm Ortadoğu ve dünya kadınlarını ortak mücadeleye, kadın birliğini yaratarak kadına karşı şiddete birlikte karşı durmaya, eylem ve etkinliklere çağırıyoruz” dedi.

-Türk işgalciliğinin geçmişte başaramadığı gibi bugün de başaramayacağını söyleyen Hesekê Kantonu Eşbaşkanı Oso, işgal nedeniyle göç etmek zorunda kalanlar için uluslararası desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

-Türk devleti ve radikal çetelerinin işgal saldırılarını yoğunlaştırdığı Til Temir'de bölgenin savunmasını üstlenen Süryani Askeri Meclisi ile Habur'un Koruyucular savaşçıları topraklarını ve halklarını savunacaklarını kaydetti.

-Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarından dolayı topraklarını bırakmak zorunda kalan binlerce Girê Spîli, Reqa’da zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.

-HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Sinan Kaya, HDP’yi bitirmeye çalışanların biteceğini belirterek, AKP’nin de tarihin karanlık sayfalarında yerini alacağını söyledi.

-Erdoğan rejiminin DAİŞ çete üyelerini vatandaşı oldukları batılı ülkelere gönderme kararıyla Almanya ve Avrupa ülkelerinde olası terör saldırısı endişesi arttı.

-Küresel ısınmaya karşı mücadelede dünya ülkelerinin halen net bir ortak iklim politikası oluşmazken, önemli bir adım atılan İtalya’da küresel ısınma dersleri zorunlu hale getirilecek.

-Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kenya’da düzenlenecek bir konferansta, kadın haklarının güçlendirilmesi, anne ölümleri ve şiddetin sonlandırılması gibi birçok konu masaya yatırılacak.

-Fransa’da savcılık, 16 yıldır cezaevinde olan ETA liderlerinden ‘Susper’in ağır hastalığı nedeniyle cezasının infazının durdurulması kararını uygulatmadan kaldırılmasını sağladı.