GÜNDEM 14 KASIM 2019

14 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-UCM eski Savcısı Del Ponte, Türkiye’nin Suriye’de savaş suçu işlediğine dikkat çekerek, BMGK’nin yargılama için onay vermesi gerektiğini söyledi. BM’nin Suriye pratiğini eleştiren del Ponte, "Başarı yok, Kürtlere karşı ihanet ve savaş suçu var" dedi.

-Türk işgalciliğini protesto için alanlara çıkan Dirbesiyê halkı, ABD Başkanı Donald Trump’ın, savaş suçları işleyip DAİŞ’i destekleyen Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlamasına tepki gösterdi.

-Irak'ta gerçekleşecek seçimlere tek liste ile gireceklerini söyleyen Kürdistani ittifaklar listesi eşbaşkanı Abdurehman Mistefa, bu şekilde istedikleri başarıyı elde edeceklerini belirtti.

-Yasaklanan Mezopotamya Yayınevi’nin kitaplarının basılması başlatılan yardım kampanyasına destek veren Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği’nden Jürgen Horbach, el konulan Kürtçe müzik arşivinin geri verilmesini istedi.

-Heftenîn’de 25 Ağustos 2019’da şehadete ulaşan Kendal Suruç (Mehmet Kaya), yaşamında olduğu gibi direnirken ve şehadete yürürken de fedailiğinden hiç taviz vermedi.

-Donald Trump’ın işgalin sürdüğü bir dönemde Erdoğan’ı ağırlaması dünya basınında tepki çekerken, USA Today’deki yazıda ziyaret için “Bilhassa uygun olmayan bir zamanda” yorumu yapıldı.

-Almanya Federal Meclisi, birçok AB ülkesiyle ABD’nin sert bir biçimde karşı çıktığı Rus doğal gazını taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesini yasal mevzuata uygun hale getirdi.

-Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Rusya ile yakınlaşma siyasetini sert bir biçimde eleştiren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa’nın ‘ancak AB ile bütünleşmiş Balkanlarla’ birlikte istikrara ulaşabileceği uyarısı da yaptı.