GÜNDEM 15 AĞUSTOS 2019

15 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 15 Ağustos’un 35. yıldönümü ile Zeki Şengali ve Atakan Mahir’in şehadetlerinin yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Kalkan, “Daha güçlü savaşacağız ve daha büyük kazanacağız” dedi.

-Türk savaş uçaklarının Kendakola’da katliam yapmasının üzerinden 19 yıl geçti. 42 sivilin katledilmesine sessiz kalan Irak ve Federe Kürdistan hükümetlerinin sessizliği bozulmadı.

-Hewlêr’de 17 Temmuz’da bir Türk istihbarat sorumlusuna yönelik eylem bahane gösterilerek Maxmur mülteci kampına uygulanan ambargo bir ayını doldurdu. Ambargo günlük yaşamı ağır etkiliyor.

-Dicle Nehri kenarındaki parkların, İl Özel İdaresi'ne devredilmesine itiraz ettiklerini söyleyen Cizre Belediyesi eşbaşkanı Berivan Kutlu, "Bizim için önemli olan, bu değerin korunması ve bakımının en iyi şekilde yapılmasıdır" dedi.

-İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Kongo Araştırma Grubu tarafından yayınlanan rapora göre 130’u aşkın silahlı grubun aktif olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kivu bölgesinde iki yılda 1.900 sivil öldürüldü.

-Ucuz tarifeli İrlanda havayolu şirketi Ryanair pilotları, ücretlerinin arttırılması talebiyle gelecek hafta iki gün greve gidecek.

-Küresel ısınmaya karşı dünyadaki tepkilerin yetersiz kalmasına anlam verilemezken, iklim değişikliği inkarcılarının bilim insanlarına göre medyada daha fazla yer aldığı ortaya çıktı.

-Nesli tükenme tehdidi altında olan canlı türlerinin ticaretini önleme amacıyla Cenevre’de başlayacak uluslararası toplantıda, onlarca önerinin tartışılması öngörülüyor.

-Yapılan bir araştırmaya göre Neandertal insanı, tıp dünyasında exostosis olarak bilinen sörfçü kulağına sahipti.