GÜNDEM 15 ARALIK 2019

15 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Karakola çağrılıp polis tarafından tehdit ve sözlü tacizle ajanlaştırılmaya çalışılan HDP üyesi dört çocuk annesi Seven Özyıldırım, can güvenliği olmadığını söyledi.

-İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) ve İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S), Cenevre’deki Mülteci Forumu’na katılması beklenen Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsviçre’ye girişinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

-Doktor ve göç konusunda uzman antropolog Seth M. Holmes ile Yugoslav sosyolog Andrej Grubacic, Türk işgal saldırılarına karşı Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ni savunmak için ortak bir makale yazdılar.

-Afganistan savaşı, ABD’nin en uzun süreli, en külfetli ve en ölümcül savaşı olarak tanımlanıyor. Ortaya çıkan yeni belgeler, bu işgale yol açan yalanları ortaya koyarak sır perdesini araladı.

-Birleşik Krallık, 12 Aralık’taki genel seçimlerin ardından daha parçalı hale geldi. İskoçya’da bağımsızlıkçı parti geniş zafer elde etti. Kuzey İrlanda’da birlikçiler ilk kez ulusalcı partiler karşısında çoğunluğu kaybetti.

-İtalya’nın başkenti Roma’da Cumartesi günü onbinlerce kişi aşırı sağa karşı karşı sokaklara çıktı. Eyleme “Sardalyalar” olarak kendilerini adlandıran antifaşistler öncülük etti. Kim bu Sardalyalar, nasıl örgütleniyorlar?

-Kolombiya’da barış için kurulan Özel Mahkeme, pişman olan bir askerin ifadeleri doğrultusunda açılan toplu mezardan 50’yi aşkın sivilin cenazesi çıktı.

-Sudan’a Nisan ayında diktatör Ömer El Beşir’in devrilmesi ardından ülkeyi yönetmekle görevli geçiş otoriteleri, Beşir rejimi altında hayata geçirilen sendikaların feshedildiğini açıkladı.