GÜNDEM 15 OCAK 2020

15 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiyakurd: Siyasi bir anlaşmayla QSD ile Suriye ordusu Serêkaniyê'den İdlib'e kadar işgal ve teröre karşı ortak mücadele edebilir.

-18 Mart 2018’den bu yana Türk devletinin işgali altında olan Efrîn’de 545 sivil katledildi, 6000 insan kaçırıldı, onlarca okul ve ev işkencehane ve zindana dönüştürüldü. Efrîn yaklaşık 2 yıl süren işgal boyunca tarihi, doğası, kültürü ve insanıyla tam bir soykırıma maruz kalıyor.

-Türkiye'de Alevilere yönelik saldırıların devlet eliyle yapıldığını söyleyen TJA aktivisti Hayriye Korkmaz, "Bu saldırılarla Alevilerin inancını yok etmek istiyorlar" dedi.

-Türk devletinin Kürdistan'da uyguladığı savaş politikaları TÜİK’in verileri ile bir kez daha ortaya çıktı. Gelir-gider adaletsizliğin yüksek olduğu Türkiye’de, Kürdistan illerinde yoksulluk ve işsizlik ön plana çıktı.

-Dr. Yektan Türkyılmaz: Türkiye’deki rejimin kurma marifeti yok. Yıkma konusunda çok marifetliler, zaten ayakta kalma enerjilerini de bundan alıyorlar.

-ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarında sona gelindiğine dair umutlar, ek gümrük vergilerinde uzlaşma sağlanamadığı açıklamasıyla yine ertelendi.

-Fransa’da emeklilik reformuna karşı sendikaların çağrısıyla başlatılan grevler sürerken, ulaşım sektöründe 42 günle yakın tarihin en uzun süreli iş bırakma eylemleri nedeniyle toplu taşımada ciddi aksaklıklar yaşanacak.