GÜNDEM 16 ŞUBAT 2020

16 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun altyapısının zayıfladığını belirterek, tümüyle kırma koşullarının oluştuğunu kaydeti.

-PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan, Türkiye’nin birinci stratejik amacının Kürtleri statüsüz bırakmak olduğunu belirtirken, Ankara rejiminin Suriye’de savaşa değil bataklığa saplandığını vurguladı.

-Alman Başbakan Angela Merkel’in Türk devletinin Rojava/Kuzey-Doğu Suriye işgaline destek vermesine tepki gösteren Serêkaniyêliler, “Yaptığınız suçtur” dedi.

-Kadın ve çocuk cezaevine dönüştürülmesi planlanan Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nden apar topar sürgün edilen siyasi tutsakların darp edilerek çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

-HDP eski Esenyurt İlçe Eş Başkanı Edip Karçik’in evine keyfi baskın düzenyelen polisler, aileyi darp ettikten sonra ‘yanlış ihbar’ deyip olay yerini terk etti.

-İran halkı, 21 Şubat’ta sandık başına gidecek ve siyasi partilerin olmadığı bir seçimde tercih yapmak zorunda kalacak. Anayasayı Koruma Konseyi binlerce başvuruyu da reddetti.

-İsveçli Milletvekili Markus Wiechel, yazılı bir soru önergesiyle Türkiye'nin Kuzey doğu Suriye ve Rojava'da beyaz fosfor kullandığı iddialarını parlamentonun gündemine getirdi.

-Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ABD ve Talibanlar arasında on gün içerisinde bir anlaşma şansı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik sergiledi. ABD özellikle üç aşamalı bir süreçten bahsediyor. İlk aşama olarak taraflar yedi gün boyunca gözlemde bulunacak ve birbirlerinin ciddiyetine bakacaklar.

-Bilim insanları, özellikle baş ağrılarına karşı kullanılan Ibuprofen gibi ağrıkesicilerin birçok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

-Fransa Sağlık Bakanlığı’na bağlı Araştırma Değerlendirme ve İstatistik Dairesi (DREES) tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkede 4 milyona yakın kişi ciddi bir doktor sıkıntısının yaşandığı bölgelerde yaşıyor.