GÜNDEM 16 AĞUSTOS 2019

16 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, Hareket ve gerilla olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın emir ve talimatlarını esas aldıklarını söyledi.

-15 Ağustos Atılımı, sadece Kürdistan ve bölgeyi sarsmadı, aynı zamanda Kürdistan ve gerillasını dünya medyasına da taşıdı. Önemli yayın organları, Kürt’ün patlak veren yeni direnişini görmezden gelemedi.

-PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, 15 Ağustos'un Kürt halkı kadar Ortadoğu halklarına ve demokrasiye de büyük kazanım sağladığına dikkat çekti. Şerik, "Kürdistan özgürleşmeden Türkiye demokratikleşemez" dedi.

-Xakurkê’deki tarihi direnişte yer alan gerillalar, 15 Ağustos ruhuyla zafer kazanacaklarını belirtti ve tüm halkı direnişe çağırdı.

-Pervin, beyaz tenli Tugay’ın Kürtlüğünü kavgada kabullendi. Tugay da Pervin’in onayında derinleştirdi Kürtlüğünü. Böylece Pervin ile Tugay, peş peşe Kürdistan’a; özlerine, köklerine yürüdüler.

-İki haftadan bu yana Akdeniz sularında bekletilen Open Arms adlı gemideki 147 mültecinin nihayet kabul edilmesine karar verildi.

-Hong Kong’da haftalardır süren protestolara karşı Çin ordusunun müdahale hazırlığında olduğu kesinleşirken, Global Times, müdahalede karar aşamasında olunduğunu duyurdu.

-Fransa, 75 yıl aradan sonra ilk kez ciddi manada ülkenin Nazi işgalinden kurtulmasını sağlayan birliklerde yer alan sömürge toprakları askerlerini hatırladı.

-Rusya’da Kremlin Sarayı içinde İKinci Dünya Savaşı’ndan kalma dev bir bombanın bulunduğu duyuruldu.

-Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda katledilen Yahudilerin sağ kalan akrabaları ile bizzat Nazizm vahşetini yaşayan binlerce kişiye ek tazminat ödemeyi kabul ettiği bildirildi.