GÜNDEM 18 ŞUBAT 2018

18 ŞUBAT 2018 Haber Merkezi gündemi

-Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları 30’uncu gününe girdi. Türk devleti ve çeteleri sivilleri hedef alarak bombalamaya devam ederken, karada QSD ve YPG karşısında ilerleme kaydedemiyor. Gün boyunca Efrîn’deki gelişmeler takip edilecek.

- Türk işgal güçlerinin Cuma günü Efrîn’de kullandığı belirtilen zehirli gazlara ilişkin inceleme tamamlandı. Efrîn Sağlık Meclisi, bugün yerel saatle 12:30’da açıklama yapacak.

-Son bir ayda Efrin ve çevresinde yaşananları özetlemek amacıyla hızrladığımız Çağın direnişinin “kısa tarihi” ile Efrin’in resmini çektik. Çağın direnişinin yaşandığı cephedeki son tablo ise, koparılan gürültünün aksine bir ayda bir arpa boyu yol alındığını gösteriyor.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve uluslararası komplo 19’uncu yıldönümünde bir çok ülkede protesto edilmeye devam ediyor.

-Efrîn Direnişi Enformasyon Merkezi (Information Center of the Afrin Resistance), Çağın Direnişini 5 dilde dünyaya duyuruyor.

- İsviçre Sosyalist Partisi (SP) parlamento grubu, Federal hükümeti « Kuzey Suriye'nin Türk devleti tarafından işgal edilmesine karşı çıkmaya » çağırdı.

- ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, yüzlerce Rus paralı askerin QSD’ye yönelik saldırısını soruşturmak istediklerini açıkladı. Mattis, « 250-300 paralı askerin kendi inisiyatifleri ile saldırı yaptıkları » konusunda şüphelerinin olduğunu söyledi.

- Bursa H Tipi Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından ters kelepçelenerek darp edilen siyasi tutsaklardan epilepsi, kalp, çölyak hastası İdris Başaran’ın babası Mehmet Emin Başaran, oğlu ve koğuş arkadaşlarının 5 gündür boş bir koğuşta beton üzerinde yatırıldığına söyledi. 16 Şubat günü oğlunu ziyaret eden baba Başaran, ANF’ye konuştu.

- Erdoğan rejimiyle yapılan kirli pazarlıkların ardından serbest bırakılan gazeteci Deniz Yücel için Berlin’in hangi tavizler verildiği merak konusu. Basın “Merkel hükümeti Erdoğan karşısında omurgasız” yorumunu yaparken, politikacılar ise Türkiye’deki hukuksuzluğun sürdüğüne dikkat çekiyorlar.

Sinema dünyası: ‘Büyük Kıtlığın’ intikamı, Black 47: İrlandalı yönetmen Lance Daly’nin, “Black 47” filmi bu başlık ile özetleniyor. 68’nci Berlinale’de gösterilen film, İrlanda tarihinde bir dönüm noktası olan 1845 ile 1852 yılında yaşanan “Büyük Kıtlık” yıllarını ve bunun sorumlusu İngiliz yönetimine karşı Martin Feeney isimli bir gencin isyanını irdeliyor.