GÜNDEM 18 EYLÜL 2019

18 Eylül gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kayyumlara karşı Amed, Van ve Mardin merkezli eylemler takip edilecek.

-HDP Eşbaşkan Yardımcısı Salim Kaplan, iktidarın önceki kayyumda gerekçe sunma ihtiyacı bile duymazken bugün kapı kapı dolaşıp her yönteme başvurarak meşru göstermek istediğini ama kimseyi ikna edemediğini söyledi.

-Yazılı bir açıklama yapan KCDK-E Eşbaşkanılk divanı, "AKP-MHP faşizminin Rojava, Güney Kürdistan saldırılarına ve kayyum rejimine karşı herkesi Maastrich’teki ‘Halklar buluşmasına’ katılarak sesini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

-Suriye’ye 2012’de gelerek çetelere katılan ilk Avrupalılardan biri olan DAİŞ’li Ebu Yakup Endülüsi kod adlı Nero Saraiva, 6 aydır QSD’nin elinde tutuklu.

-Gasp edilen HDP'li 3 büyükşehir belediyesine ilişkin konuşan Av. Diyar Çetedir, kayyumların hukuksuzca atandığına dikkat çekerek, "Atamalar hukuka aykırıdır. Yaklaşım tamamen siyasidir" dedi.

-Hasankeyf’in yok edilmesi, Norveç ve Danimarka medyasının da gündeminde.

-Fransa’da 2016 yılında alınan bir karar kapsamında nükleer santrallerin çevresinde acil durumlarda önlem kapsamına alınan alanların kapsamı 20 kilometreye kadar çıkarıldı.

-Belçika’da yapılan bir araştırma, hava kirliliğinin gebelik esnasında doğrudan anneden çocuğuna zararlı partiküllerin aktarılmasına yol açtığını ortaya koyuyor.