GÜNDEM 18 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türkiye’de koronavirüsün cezaevlerine sirayet edilmesi durumunda büyük bir felaketin yaşanacağını söyleyen hukukçular hükümetten acil önlem alarak, tahliyeleri konusunda gerekli kolaylığın sağlanmasını istedi.

-Efrîn Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Şiraz Hemo; Efrîn işgalinin ikinci yıldönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, “Efrîn, bizimdir” dedi ve bırakmayacaklarının altını çizdi. Hemo, Türk devletinin de işlediği suçlardan yargılanmasını istedi.

-Ankara rejimi koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle 23 Şubat’ta, Doğu Kürdistan ile olan sınırdaki ticaret kapılarını kapatmasına rağmen, gümrük kapılarının gece saatlerinde açıldığı ve sebze-meyve yüklü kamyonların giriş yaptığı öğrenildi.

-Amerika Birleşik Devletleri, DAİŞ’in şefi Emir Muhammed Said Abdul Rahman El Mewla’yı “uluslararası teröristlere” ilişkin kara listesine aldı. ANF'nin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre DAİŞ'in yeni şefi Ankara'da bulunuyor. 

-Le Monde Diplomatique dergisi giderek sıklaşan pandemilere karşı çözümün ekolojide olduğuna dikkat çekti.

-Yeni tip koronavirüs salgının nedeniyle maske satışlarında patlama oldu. Bu da ihtiyacı olan sağlık personellerinin mağdur olmasına yol açtı. Bir çok ülkede vatandaşlar, kendi maskelerini üretmeye başladı. Yetkili kurumlar da bu girişimi teşvik ederek bazı yöntemler önerdi. 

-ABD ile Çin arasında son yıllardaki ekonomik savaş, yeni korona virüsü küresel salgınına rağmen yeni suçlamalar ve karşılıklı sert uyarılarla devam ediyor.

-Suudi Arabistan’da ‘yolsuzlukla mücadele’ kapsamında yapıldığı savunulan operasyonlarda yüzlerce memur gözaltına alınırken, HRW, ‘adil yargılama’ konusunda endişelerinin olduğunu duyurdu.

-Koronavirüsü pandemisinin yayılmasına karşı önlemlerini artıran Hindistan’da sağlık sisteminin içinde bulunduğu durumun endişe verici olduğu bildiriliyor.