GÜNDEM 18 OCAK 2020

18 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-İmralı'daki tecride tepki gösteren DTK Divan üyesi Adnan Akgül, Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için hem içeride hem dışarıda ortak ve güçlü bir mücadele yürütmeleri gerektiğini söyledi.

-Türk devletinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'ya "terör ihraç ettiğini" dile getiren Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hemdan El-Abid, bunun yeni Osmanlıcılık projesi olduğunu ve herkes için çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını kaydetti.

-İşgalci Türk devleti ve çetelerine karşı 58 gün boyunca direnen Efrîn halkı, topraklarını terk etmek zorunda kaldı. 16 Mart 2018’den beri Şehba alanında olan Efrîn halkı, direnmeyi sürdürüyor.

-Kürdistan’da, kahraman genç kadın ve erkekler, emek ve cesaretleriyle direnişin gizemini insanlık içine inşa ettiler. Agirî, Arîn, Eylûl, Şîlan, Rohenda ve Dilovan en güzel bakışlarıyla bu gerçekliği objektiflerinin içine aldı.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınları için eylemde olacak.

-Türk devletinin Şengal’e saldırıları Avrupa’da düzenlenecek eylemlerle protesto edilecek.

-Erdoğan’ın korkutan gençlerin evlenmemesi değil, genç nüfusun azalması ve ekonomik istihdamın da erimesi. Öte yandan rakamlara göre ekonomik krizin en çok vurduğu kesim ise gençler ve kadınlar.

-Science dergisinde yayınlanan son bir araştırma, dinozorların yok oluşuna dair ‘göktaşı’ teorisini yeniden güçlendirir nitelikte.

-Kanada Başbakanı, İran’ın günler sonra düşürüldüğünü kabul ettiği Boeing uçağının kara kutusunun Fransa’da incelenmesi çağrısı yaptı.

-Almanya’da koalisyon ortakları konusunda aylardır süren müzakerelere rağmen milyonlarca dar gelirli çalışanı ilgilendiren ‘temel emeklilik maaşı’ konusunda henüz uzlaşma sağlanamadı.

-Irkçı Bolsonaro’nun yönettiği Brezilya’da Nazilerden alıntı yapan Kültür Bakanı istifa etmek zorunda kaldı.