GÜNDEM 2 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk devletinin düzenlediği işgal saldırılarına karşı yürütülen Cenga Heftanin Devrimci Hamlesi ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Sivas katliamı yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek anmalar takip edilecek.

-Madımak Katliamı’nın üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen katillerin hala rahatça dolaştığını belirten DAD Ankara Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, yargılanmalarını istediklerini söyledi.

-HPG komutanlarından Hawar Suruç, yenilenmenin sadece askeri değil, aynı zamanda fikir ve kararlılık düzeyinde de kendisini gösterdiğini belirterek, “Heftanin’deki başarı, değişim ve yenilenmenin ispatıdır” dedi.

-HDP Kadın Meclisi üyesi ve Akdeniz belediyesi eski eşbaşkanı Yüksel Mutlu, kadına yönelik şiddetin dünyada ilk gündem olması gerektiğini belirterek, mücadele etmedikleri takdirde baskı ve şiddetin daha da artacağını söyledi.

-KON-MED, bugün Berlin'e gelecek olan Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u protesto etmek için alanlarda olacaklarını belirtti.

-Sivas Katliamı’nın yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) “2 Temmuz 1993’te, Sivas’ta Madımak Otelini yakarak 33 aydın-Alevi insanı katledenler yalnızca oradaki aydın yüzleri yakmak istemiyorlardı, orada aynı zamanda insanlığı da diri diri yakıyorlardı” dedi.

-KCDK-E Sağlık Komitesi Covid-19 salgını ve savaş ekseninde Türkiye’de izin yapmaya çağrısında bulundu.

-Van Gölü’nde 27 Haziran göçmenleri taşıyan gemide meydana gelen kazaya ilişkin konuşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet “Ölen mültecilerin sorumlusu son yıllarda mültecileri siyasi pazarlık unsuru olarak gören hükümettir” dedi.

-Muradiye'de Tarihi Şeytan Köprüsü üzerine 2018 yılında asfalt dökülmesinden sonra köprünün yeniden inşa edilmesine karar verildi. Kararın ardından iş makinalarının köprüye daha büyük zarar vermesinden endişe ediliyor.

-Kolombiya’da 2016 yılından bu yana ordu mensupları tarafından çocuklara karşı gerçekleştirilen cinsel suçların sayısının yüzlerce olduğu bildiriliyor.