GÜNDEM 20 EYLÜL 2019

20 Eylül gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kayyumlara karşı Amed, Van ve Mardin merkezli eylemler takip edilecek.

-Şehba'ya yönelik ambargodan dolayı hastaları tedavi etme imkanlarının yeterli olmadığını söyleyen Dr. Osman Şêx İsa, insanların bu yüzden hayatını kaybettiğini belirtti.

-Cizre şehitlerinden Sahip Edin’in eşi Berivan Edin, Cizre’nin sesinin yeterince duyurulamadığını belirterek, "Herkes sessiz kaldı, fakat Kürdistan’ın her yerinde Kürtler iradelerine sahip çıkmalı, zulüm duvarına karşı seslerini yükseltmeliler" dedi.

-Maxmûr'daki ambargonun kaldırılması için direnişte olan annelerden Kumru Kasım Tunç, köyde Türk devletinin, Maxmûr'da da KDP'nin ambargo uyguladığına dikkat çekti. Tunç, "Bu ambargoyu da kıracağız" dedi.

-PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin, Kürtlerin iki dünya savaşı sürecinden yararlanamayıp çoklu soykırıma uğrama sebebinin ulusal birlikten yoksunluk olduğunu vurgulayarak, şimdi de aynı yanlışın tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

- Türkiye’ni farklı kesim ve etnik gruplarından sanatçılar, gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenler yarın Berlin’de düzenlenecek “Demokratik Türkiye için Toplumsal Sözleşme Arayış” adlı konferansta bir araya gelecek.

-Küresel ısınmanın etkilerine karşı harekete geçme çağrısı yapan uluslararası yardım kuruluşları, iklimsel değişiklikler nedeniyle 2050’ye kadar en az 200 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olacağı uyarısı yaptı.

-ABD ile Küba arasında Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki iki diplomatın sınır dışı edilmesi nedeniyle yeni bir kriz yaşanıyor.

-Paris’teki Curie Enstitüsü tarafından yapılan bir açıklamada, meme kanserinde erken teşhise yönelik duyarlılığın daha az olduğu genç kadınların daha fazla risk altında olduğu uyarısı yapıldı.

-Çin ve Rusya’nın BMGK’de veto etmesiyle İdlib’te ateşkes ihtimali ortadan kalkarken, Batılı ülkeler, amaçlarının insani krizi önlemek olduğunu savunuyor.