GÜNDEM 21 ŞUBAT 2020

21 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partilerinin kongre ve konferans süreçlerine ilişkin konuşarak, "İl-ilçe kongrelerimizde ve bölge konferanslarımızda eksiklerimizi gördük. Büyük kongremizden sonrada bu eksiklikleri giderme sürecine girmiş olacağız" dedi.

-Çok sayıda işçi sendikası temsilcileri Emek Formu kapsamında bir araya gelerek sorunları ve çözümleri tartışarak örgütleniyor. Antikapitalistler aktivisti Çağla Oflas, ANF’ye platformlarını ve düzenledikleri forumu anlattı.

-Van'da yağan kar yağışı nedeniyle yüzlerce yerleşim yolu ulaşıma kapandı. Van merkez olmak üzere hiç bir yerde ulaşım çalışması yürütmeyen Van Kayyumu, kar çalışmasına 9 milyon lira harcandığını iddia etti. 

-Binlerce yıllık bir tarih, dünyanın gözleri önün yok oluyor. Bölge sakinleri yerlerinden ediliyor, doğa korkunç bir saldırıya uğruyor. Hasankeyf, yok edilmeye programlanmış.

-Risor alanında, 2016’da yapılan bir eylemde yaralanan Serhed Botan, ‘Kanımızın son damlasına kadar söz verdik’ diyerek, arkadaşının yardımıyla son kez tetiğe basıp veda etti.

-Van Valiliği, Türk devletinin İdlib’de desteklediği çeteler için kampanya adı altında personelden para toplatılması talimatını verdi.,

-Almanya bir kez daha ırkçı saldırı ile gündeme geldi. Aralarında Kürtlerin de olduğu 9 kişi Hanau’da katledildi. 90’lı yıllarda başlayan ırkçı saldırıların son yıllarda ciddi artış gösterdiği görülüyor.

-Birleşmiş Milletler yayınladığı bir raporda, Güney Sudan’da savaşın taraflarının halkı kasıtlı bir şekilde aç bıraktığı tepkisinde bulundu.

-İran’da üç koronavirüs Covid-19 vakası daha tespit edildi. İran internet kullanıcıları sosyal ağlarda, virüs vakalarının seçimler öncesi gizlendiğine dikkat çekti.

-Avrupa birliği (AB), ABD ve Çin’den oldukça geride kaldığı yapay zekâ teknolojilerini geliştirmek amacıyla duyurduğu yeni strateji planıyla açığını kapatmaya çalışıyor.

-Batı Afrika’da birçok topluluk üzerinde yapılan genetik araştırmalar sonucu, bugüne kadar henüz tanımlanamamış bir insan türüne ait genler tespit edildi.