GÜNDEM 22 ŞUBAT 2020

22 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türk devletinin Suriye’de yolun sonun geldiği gibi içerideki saldırganlığının da devrilme korkusundan kaynaklandığını söyledi. Karayılan, 2020’nin normal, sıradan bir yıl olmayacağını, çok önemli gelişmelerin yaşanacağı olağanüstü bir yıl olacağının görüldüğün kaydetti. 

-Bir çok sosyolog, Türkiye’de ekonomik, sosyal ve siyasi krizin son aylarda yol açtığı intiharlara ilişkin hükümetin sorumluluk almadığı tepkisinde bulundu. Sosyolog Veli Saçılık’a göre bu intiharlar bir protesto biçimi.

-CHP’nin CNN Türk’ü boykot etmesine destek olduklarını söyleyen HDP’li Azad Barış, kararın geç alındığını da ifade eti.

-ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nün hızla kirlendiğini belirterek, önlem alınmadığı taktirde çok yakın zamanda bataklık haline geleceğini; tüm canlıların da yok olacağını söyledi.

-İran’da Cuma günü yapılan genel seçimlerde katılımın yüksek olması için, oy kullanma işlemi en az beş kez uzatıldı. Cumartesi, resmi katılım oranının açıklanması bekleniyor. 

-Kuzey Avrupa Ülkeleri; Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç'te DAİŞ saflarında katılımı kriminalize etmek ve engellemek gerekçesiyle çıkarılan veya kabul edilmeye hazırlanılan kritik yasa tasarıları eleştirilere neden oluyor.

-Cezayir’de rejim karşıtı Hirak hareketinin birinci yıldönümünde yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı. Eylemciler yayınladıkları bir manifestoda mevcut kurumlardan kopuş iradesi ve değişim sürecinin şu anki iktidara emanet edilmesinin reddini ifade etti. 

-Afganistan’da 2001 yılından bu yana süren iç savaşta yüz bini aşkın insan hayatını kaybederken, savaşın maliyeti trilyon doları aşıyor.

-Çin’de ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomide ciddi bir durgunluk yaşanırken, geçici de olsa bu ülkeden kaynaklı karbondioksit (CO2) salınımlarının dörtte bir azaldığı duyuruldu.

-Radikal İslamcı çetelerin saldırılarını yoğunlaştırdığı Burkina Faso’da son bir yılda en az 770 bin kişinin yerlerinden olduğu bildiriliyor.