GÜNDEM 23 EYLÜL 2019

23 Eylül gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kayyumlara karşı Amed, Van ve Mardin merkezli eylemler takip edilecek.

QSD’nin elinde tutuklu bulunan Filistinli DAİŞ elemanı Muhammed Baluşa, 2016-2017’de İstanbul’daki bir DAİŞ evinde kaldığını, diğer DAİŞ’liler gibi bir özel hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

İran’ı en az zararla kurtaracak olan tek şey, Kürtlerle geliştireceği stratejik ilişki ve bu ilişkide demokratik ulus çözümünü esas almasıdır.-ZEYNEP KORKMKAZ’IN ANALİZİ

-Önce 1988’de Gundikê Melê’de, ardından 1989’da Girê Çolê’de fitillenen ateş, halkı arkasına alan direnişe ve serhildanlara dönüştü. Serhildan dönemiyle birlikte legal siyasetin de partileşmesini sağladı.

-Öcalan'ın Demokratik Modernite projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güney Kürdistanlı siyasetçi ve gazeteciler, Ortadoğu'daki krizin Öcalan'ın felsefesi doğrultusunda çözüleceğini belirtti.

-Amed’de kayyum politikalarına karşı sürdürülen Demokrasi Nöbeti’nden ayrılmayan beyaz tülbentli anne Aklîme Hanas, “Bugün kayyumlara sessiz kalırsak, 27 yıl önce köylerimize kayyum atanarak yakılması gibi yarın da köylerimiz tekrardan yakılmaya başlanacak. Ben hırsız değilim, kimsenin hakkını da gasp etmedim. Ancak hakkımı gasp edenlere karşı da sonuna kadar hakkımı arayacağım. Gasp ve hırsızlığa kimse sessiz kalmamalı” dedi.

-Tüm dünyada büyük çoğunluğu Alzheimer 50 milyon kişinin mustarip olduğu demans hastalığının özellikle östrojen hormonuyla bağlantılı olduğu savunuluyor.