GÜNDEM 23 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Gerilla TV’ye konuşan Karayılan, şehitlerin Kürdistan özgürlük mücadelesi ve 43 yıllık direniş tarihindeki önemine dikkat çekerek, “Şehitlerimiz ölçüttür, gelecek perspektifidir, talimattır ve zafere giden yoldur” dedi.

-Maxmur kampına uygulanan ambargo ve kuşatmanın uzaması ağır sağlık sorunların yaşanmasına da sebep oluyor. Kadın ve çocukların sağlık sorunları artarken, koronavirüs de Maxmur halkı üzerinde ciddi bir etki yarattı.

-HPG ve YJA-STAR komutanları, Serhat Eyaleti’nde fedai eylem yapan Sema Koçer’in, düşmanın yanı sıra gerillaya da mesaj verdiğini belirterek, “Eylemine yaraşır bir mücadele gerçeği içiresinde olacağız” dedi.

-Nükleer ve kimyasal silahların, soykırımların, türlerin yok oluşunun doğal dengeyi bozduğuna dikkat çeken ekolojist Selda Onurlu, "İnsan doğaya hükmetmekten vazgeçmeli" dedi.

-Amed’deki siyası soykırım operasyonlarını kınayan KCDK-E, “Çok açık ortadadır ki faşist diktatör Erdoğan, yükselen kadın mücadelesi karşısında acizleşerek saldırma ve sindirmeye başvurarak intikam almak istemektedir” dedi.

-Avrupa Konseyi (AK), basın özgürlüğü konusunda kriterleri yerine getirmeyen Türkiye ve Azerbaycan’ın gazetecilere yönelik saldırı ve hukuksuzluklara son vermesi çağrısı yaptı.

-Libya’da iç savaşın yoğun biçimde sürdüğü bir dönemde ABD, Ulusal Birlik Hükümeti’nden acilen ateşkes ilan etmesini istedi.

-Dünya genelinde büyük bir ekonomik krize yol açan Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, yoksulları daha da yoksullaştırırken az sayıdaki milyarderin daha fazla rant sağlamasına yol açtı.

-NASA’nın desteğiyle Antarktika’da yapılan çalışmalar sonucunda, ‘paralel evren’ teorilerini güçlendirecek verilere ulaşıldığı savunuluyor.