GÜNDEM 24 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açan iktidarın erkek şiddetini alenen meşrulaştırdığını ve kadınları biat ettirerek toplumu kendi ideolojisine göre şekillendirmeye çalıştığını vurgulayan HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, "Gün haklarımıza sahip çıkma günü" dedi

-Kadınların cinayetlere karşı sokakları, mevzileri terk etmediğini, barikatları tutuşturmaya devam ettiğini belirten KBDH, “Kadına tecavüzü ve ölümü reva gören patriyarkal kapitalist sistemi elbette kendi ellerimizle tarihin çöplüğüne gömeceğiz” dedi.

-Türk devletinin, çözüm yerine soykırımı esas aldığı Kürt savaşı 5 yılı geride bıraktı. Lozan'ın yıl dönümü olan 24 Temmuz 2015'de başlatılan bu savaşta Kürtler amansız bir direnişin sahibi oldu.

-Hüseyin Çelebi’nin Haziran 1990’da Clash gazetesine verdiği söyleşisinden derlediğimiz yazısında, “Kaldığım hücrede tam bir izolasyona tabii tutuldum, 24 saat boyunca yalnız kaldım. Üç aylık tecridin ardından BKA’dan gelenler bana “Artık konuşma vaktin gelmedi mi?” diye sordu…

-KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, 24-25 Temmuz tarihlerinde Lozan Antlaşması’nın 97’inci yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek eylemlerde Maxmur Kampı’na yönelik 10 aydan fazla bir zamandır uygulanan ambargoyu protesto etmeye çağırdı.

-Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada, alınacak önlemlerle önümüzdeki 20 yılda 1,3 milyar tonu aşacak doğadaki plastik çöplerin beşte dört oranında azaltılabileceğine dikkat çekiliyor.

-Kuzey Avrupa’nın birçok ülkesinde yürütülen bir çalışmaya göre, yüz milyonlarca insanın yaşamına mal olan Çiçek hastalığının yayılması en az Vikingler dönemine kadar gidiyor.

-Birçok ülkenin ardından Çin Halk Cumhuriyeti de Mars’ın yüzeyini inceleyecek bir uzay aracını fırlattığını duyurdu.

-Talibanların hükümetle ‘şartlı’ olarak müzakere etmeyi kabul ettiği Afganistan’da düzenlenen bir hava saldırısında çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu.