GÜNDEM 25 NİSAN 2018

25 Nisan 2018 Haber Merkezi gündemi

-Bradost ve Xakûrkê alanına dönük 14 Aralık 2017'de başlatılan işgal saldırılarına, 11 Mart itibariyle yeni bir boyut kazandıran Türk ordusuna karşı gerilla direnişi de büyüyor.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki baskılara dikkat KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Japonya’dan Kanada’ya kadar halkımız, Önder Apo’ya sahip çıkma eylemlerini büyütmelidir” çağrısında bulundu.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü şiarıyla Avrupa Konseyi (AK) önünde tutulan özgürlük nöbeti, 305’inci haftasında Almanya Kassel’den gelen yeni bir grupla devam ediyor.

-Öcalan’a özgürlük sloganıyla Almanya’nın Köln kentinde onlarca kişinin katılımıyla yürütülen açlık grevi üçüncü ve son gününe girerken, kitlesel mitinge çağrı yapıldı.

-Avrupa'da farklı halk ve inançlardan çok sayıda Kürt ve Türkiyeli grup 22 Nisan'da Köln'de bir araya gelerek, Avrupa Seçim Koordinasyonu’nu kurdu. Koordinasyon, 24 Haziran çalışmalarına başlıyor.

-Almanya’nın Hamburg Eyaleti Federal Meclis Üyesi Cansu Özdemir, son dönemlerde Kürtlere yönelik saldırılarıyla dikkat çeken Türk ırkçı çetelerinin yapılanmalarını eyalet meclisinin gündemine taşıdı.

-İsviçre’nin Kasım 2014’te Suriye’ye, sarin gazı üretiminde kullanılabilen izopropil alkol ihracatına onay verdiği ortaya çıktı. Bir yıl öncesinde ise AB, bu ürünü yasaklamıştı.

-Nikaragua’da eski bir gerilla olan Cumhurbaşkanı Daniel Ortaga iktidarına karşı protesto eylemleri yayılıyor. Altı günde 27 kişi öldü.

-Son yıllarda yaşam alanları hükümet destekli büyük şirketler tarafından tehdit edilen Brezilya’daki yerli halklar, başkent Brasilia’daki devlet başkanlığı sarayı yakınlarında bir hafta boyunca eylemde olacak.

-Brezilya’da Ekim ayında yapılacak seçimlerin favorisi iken yolsuzluk suçlamasıyla cezaevine konulan Lula da Silva, partisinin yeni bir aday çıkarması çağrısı yaptı.

-İtalya’da 4 Mart’ta yapılan genel seçimlerden bu yana halen koalisyon kurulamazken, üçüncü güç olarak parlamentoya giren sosyal demokratlar, 5 Yıldız Hareketi’yle koalisyon seçeneğine açık olduklarını duyurdular.

-Almanya’da Federal Meclis’te (Bundestag) temsil edilen 7 partiden 5’inin başkan veya eşbaşkanları kadınlardan oluşurken, birçok ülkede olmayan bir rekor kırıldı.

-Doğal ve yenilenebilir bir madde olan buğday samanı, yakında araçlarda yakıta dönüştürülebilecek.

-ZooKeys adlı internet sitesinde yayınlanan bir makalede antomolojistler, botanistler, mikrobiyolojistler ve kimyacıların yer aldığı uluslararası bir ekibin ‘kamikaze karıncalar’ üzerine yaptıkları araştırmanın sonuçları paylaşıldı.

-Bilim insanları Hawai Gemini North teleskopu sayesinde Uranüs gezegeninde renksiz, çürük yumurta kokusu “hidrojen sülfür” gazının varlığını tespit etti.