GÜNDEM 25 TEMMUZ 2019

25 Temmuz 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kürt düşmanlığındaki ısrarının, AKP-MHP yönetimindeki Türk devletini çıkmazlar içinde bitireceğini belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, çelişkilere rağmen korkusundan dolayı NATO’yu bırakamayacağını vurguladı.

-Siyaset bilimci Zafer Yörük, yeni kurulacağı söylenen partinin AKP için tehdit olabileceğini söylerken öte yandan Erdoğan’ın artık bir partiye ihtiyaç duymadığının da altını çizdi.

-Av. Eren Keskin ve Serhat Çakmak, 20 Temmuz’da tatile giren Türk yargı sistemini ve yeni yargı reformunu değerlendirdi. Çakmak, temel sorununu yerleşmiş bir hukuk sisteminin olmayışında aramak gerektiğini belirtti.

-Bingöl merkezli yapılan fuhuş operasyonunda gözaltına alınan AKP’li eski Bingöl Belediye Başkan Yardımcısı Muhittin Bukan’ın çetenin başı olduğu iddia edildi. Bukan, altı saat sonra serbest bırakıldı.

-Van’da halka sınır ticaretini ve sınırları kapılarını yasaklayan devlet, özel politikalarına malzeme yaptığı göçmenlere ise ardına kadar açık bırakıyor. Van’a son bir yıl içinde binlerce göçmen geldiği öğrenildi.

-Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almasının ardının AKP iktidarının “mülteci anlaşmasına son veririz” tehditlerine Brüksel’den “Anlaşma olduğu gibi işlemeye devam edecek” açıklaması geldi.

-Yapılan son araştırmalar, küresel ısınmanın özellikle son on yıllarda tüm dünyada arttığına ve bunun hızlı bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Küresel ısınma son iki bin yıldır hiç bu kadar hızlı artış göstermedi. 

-Tarihinin en sıcak günlerinden birini yaşayan Almanya'da en son 2015 yılında kırılan sıcaklık rekoru, Salı günü 40,5 derece ile yenilendi.