GÜNDEM 26 ŞUBAT 2020

26 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Başkale’nin dört köyünü yıkan depremin yarattığı mağduriyeti gidermek yerine depremzedeleri bir kez daha mağdur eden Türk hükümeti, çoğunluğu HDP’ye oy veren köylüleri cezalandırıyor.

-Kadınlara yönelik saldırı ve katliamların devlet eliyle yürütüldüğünü söyleyen TJA aktivisti Figen Ekti, bu saldırılara karşı kadın mücadelesini evrenselleştirmeleri gerektiğini söyledi.

-Xebat, cenaze töreninden şehit düşen eşi Berivan’la gerilla yolunda yarım kalan yolculuğu tamamladı. Onu kızı Zilan ve kardeşi Rozerin takip etti. Şimdi yuvaları PKK’de mücadele devam ediyorlar.

-Özyeğin Üniversitesi Pilotaj Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Atakan Atalar’ın eğitim hakkı elinden alındı. Üniversite, internet tanıtımında maddi olanakları olmayan öğrencilere burs vaadini, uygulamada inkar etti.

-Van ve çevre illerde Koronovirüs paniği giderek yayılıyor. Başta hastaneler olmak üzere halkın toplu bulunduğu alışveriş merkezleri, salgın paniği nedeniyle boşalmaya başladı. 

-Sıtmaya karşı kullanılan ilaçların başında gelen ‘Chloroquine’nin koronavirüs Covid-19 tedavisinde de kullanılabileceği belirtildi.

-Afgan hükümeti, ABD’nin talebi üzerine Talibanlarla ateşkesin etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin yemin törenini erteledi.

-Güney Afrika’da yapılan bir soruşturmaya göre, HIV virüsü taşıyan çok sayıda kadın hastanelerde zorla kısırlaştırıldı.

-Etiyopya’da geçtiğimiz yıl ‘isyan’ suçlamasıyla tutuklanan kişilerin de aralarında olduğu onlarca siyasi tutsağın serbest bırakılacağı duyuruldu.