GÜNDEM 27 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Yürütme Komitesi, Kürtlerin 21-28 Mart tarihleri arasında kutladığı ve direnişçilerini andığı Kahramanlık Haftası vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınladı.

-Kürdistan'da baş aşağı gidişe sıkılan ilk kurşunun sahibi, 15 Ağustos atılımının öncü komutanı, dirilişin ve direnişin sembolü olan gerilla komutanı Mahsum Korkmaz'ın (Egîd) şehadetinin 34'üncü yıldönümünde anılıyor. 

-MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, cezaevlerinin boşaltılıp koronavirüs salgınına karşı izole edilmiş sağlık hizmetlerine tahsis edilmesini istedi.

-Kürt gazeteciler, her geçen gün büyüyen salgın tehlikesine dikkat çekerek, bir an önce fark gözetmeksizin gazeteciler ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

-Türkiye’de 300 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu belirten HDP vekili Muazzez Orhan, cezaevlerinin hijyenik koşullarının bulunmadığını ve tutsakların sağlığının büyük bir risk altında olduğunu söyledi.

-Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, jandarmanın yetki alanlarında aile içi şiddetin bir haftada yüzde 32 artış gösterdiğini açıkladı.

-Covid-19 pandemisi nedeniyle haftada yarım milyona kadar test yapılan Almanya'da diğer ülkelere oranla düşük ölüm oranlarının sebepleri tartışılıyor.

-ABD Yönetimi, elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını İran'dan sağlayan Irak'a yeni bir kaynak bulması için ek 30 günlük süre daha tanıdı.

-İç savaşın büyük yıkıma yol açtığı Yemen'de taraflar, korona virüsü salgınınn yayılması riskine karşı ateşkese hazırlar.

-Yeni korona virüsünün ilk çıktığı ülke olan Çin'de yeni vaka sayısı sıfıra gelirken, uzmanlar yeni bir dalganın çok uzak olmadığı görüşünde birleşiyor.

-Çin ile ABD arasında son haftalarda korona salgını nedeniyle gerilen ilişkiler şimdi de Washington'un Tayvan'a savaş gemisi göndermesiyle daha da kötüleşiyor.