GÜNDEM 28 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İmralı'nın dünyada örneği olmayan insanlık dışı bir sistem olduğunu söyleyen HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, "Bu sistemin amacı sayın Öcalan üzerinden Kürt halkına mesaj vermek" dedi.

-Nusaybin’de bir çocuğun bahçede oynarken polis tarafında tartaklanması tepki topladı. Ama son 20 yılda Kürdistan’da öldürülen, işkenceye maruz kalan çocukların vakalarındaki failler neredeyse ceza bile almadı…

-Doğu Kürdistanlı gerilla Partizan Gîvara, PKK’nin Kürt halkına toplumsal bir hafıza, savaşan bir ordu kazandırdığını belirterek, bunun büyük bir şans olduğunu söyledi.

-Eski Fransız büyükelçilerinden Jean-Maurice Ripert’te göre Çin, Covid-19 salgınıyla birlikte dünyada kendisinin ekseninde olduğu ‘çoklu-iki taraflılık’ ilkesine dayanan bir uluslararası ilişkiler şeması hedefliyor.

-Fransa’da ekonomik krizin neden olduğu işten çıkarmaların özellikle sonbahar aylarından itibaren ağır bir biçimde artacağı öngörülüyor.

-AB’nin Covid-19 salgınının yol açtığı krizle mücadele amacıyla dereye koyduğu ‘olağanüstü atılım planı’ 750 milyar Euro değerinde ek bir bütçe öngörüyor.