GÜNDEM 28 OCAK 2020

28 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa Konseyi (AK) önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi 397’nci haftasında Marsilya grubuyla devam ediyor.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat: AKP-MHP iktidarı, bir kontrgerilla koalisyonudur. Amacı; Kürtlere yüzyıldır uygulanan soykırım planını sonuca götürmektir. Hiçbir meşruiyeti kalmadı.

-Kürdistan'da tarihi süreçlerin yaşandığını söyleyen Yazar Seydayê Xeletî, "Eğer Kürtler bu süreçte birlik olmazlarsa son şanslarını da kaybedecekler, bu yüzden mutlaka birliğimizi kurmalıyız" dedi.

-Geçtiğimiz sene Çayan Demirel, Ertuğrul Mavioğlu ile Veysi Atay’a yaptıkları belgesellerden dolayı ceza verilirken, bu senenin Şubat ve Mart ayında da sinemacılar Kazım Öz, Özay Şahin, Kutbettin Cebe ve Şiyar Dicle hakim karşısında çıkacak.

-Van depreminde yeğeni ve yengesini kaybeden HDP’li Nazmi Gür, Elazığ halkını yine en iyi Van halkının anlayabileceğini söylerken, HDP’nin yardımlarının kabul edilmemesini kınadı.

-Edremit Kaymakamı ve kayyumu tarafından 2017’de tarihi Ermeni mezarlığı ve Dilkaya Höyüğü üzerinde yapılan tuvalet halen duruyor.

-Yahudi Soykırımı’nın sembolü olan Auschwitz Toplama Kampı’nın anmalarında en çok ‘ders’ niteliğinde sözler Alman siyasetçilerden gelirken, Almanya’nın soykırımcı Nazileri yargılamada ne denli sorumlu davrandığı tartışma konusu.

-ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, karşılıklı saldırılar nedeniyle ilişkilerinin gergin olduğu İran’a karşı Irak’ın ‘ulusal egemenliğine sahip çıkmasını’ istedi.

-ABD’de bir marinada çıkan yangında en az 8 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişinin de kayıp olduğu duyuruldu.