GÜNDEM 3 ARALIK 2019

3 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için AK önünde düzenlenen özgürlük nöbeti eylemi, bu hafta Fransa’nın başkenti Paris’ten gelen yeni bir grupla devam ediyor.

-Lozan’dan Cenevre’ye düzenlenecek olan Kürt ulusal birlik yürüyüşünün hazırlıkları tamamlandı. Yüzü aşkın ismin katılacağı yürüyüşte, “Kürdistan’a özgürlük ve statü kazandırmak için ulusal birlik tarihi bir zorunluluktur” mesajı verilecek.

-Türkmen DAİŞ'li, Türk askerinin 2018’de Ezaz’da, 2019’da da İdlib’de bulunan mülteci kamplarındaki DAİŞ'li Türkmen aileleri Türkiye’ye götürerek serbest bıraktığını söyledi.

-Gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamaların her geçen gün arttığına dikkat çeken ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, tüm baskılara rağmen gerçekler karanlıkta kalmasın diye yazmaya devam edeceklerini belirtti.

-Çarşamba günü başlayacak NATO Zirvesi öncesinde Fransa, Almanya, ABD ve Britanya liderlerinin katılacakları ön görüşmelerde en önemli konuların başında Türkiye’nin ittifakın önüne çıkardığı engeller ele alınacak.

-El Hol Kampı’nda Suriye Demokrati Güçleri’nin elinde bulunan DAİŞ’lilerin çocukları Finlandiya’da yeni bir krize yol açtı. Parlamento Dış Politika Komisyonu, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'yu komisyona çağırarak açıklama yapmasını istedi. 

-Daha ziyade 2020 yılına hazırlık olarak görülen Madrid’deki COP 25 iklim konferansından beklentiler çok yüksek olsa da, atmosferi en çok kirleten ülkelerden ziyade küresel ısınmanın en ağır maliyetini taşıyacak olan küçük ülkelerin çabaları öne çıkıyor