GÜNDEM 30 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Hesekê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Semar Ebdullah, 1 milyon kişiyi susuz bırakan Türk devletinin, temel ihtiyaçları silah olarak kullanarak insanlık suçu işlediğini belirtti.

-HDP Mardin eski milletvekili Gülser Yıldırımın eşi Dr. Kamuran Yıldırım, Covid-19 pandemisinin siyasi tutsaklar için büyük bir risk olduğunu ifade ederek, "Onları orada tutarlarsa, cezaevleri ölüm evlerine dönüşeceklerdir" dedi.

-Salgının büyük risk teşkil ettiği tersanelerde, ücretli izin koşulları sağlanmayan ve çoğu kronik hasta olan işçiler ölüm pahasına çalıştırılıyor. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, işçilerin göz göre göre mayın tarlasına atıldığını söyledi.

-Avukat Sevda Aydın, devletin yaşam hakkına ilişkin yükümlülükleri olduğunu belirterek, “Yaşam hakkının ikinci niteliği devletin pozitif yükümlülüğünün gereği olarak, bireylerin yaşatılması için gerekli olan önlemlerin alınmasıdır” dedi.

-Pandemi zamanlarında, Marks, Öcalan ve daha çok sayıda düşünür, filozof ve analistin değerlendirmeleri, içinde yaşadığımız kapitalist toplum ile mevcut krizler arasındaki bağa ışık tutuyor.

-Kevana Zêrîn bünyesinde kurulan ilk kadın tiyatro grubu Teatra Sarya Baran, Kürt tiyatrosuna yeni bir soluk kazandırmaya çalışıyor. Grubun oyuncu-yönetmeni Sarya Golan, hedeflerinin "kadın oyuncular ve yönetmenler yetiştirmek" olduğunu belirtiyor.

-Aralık ayında Çin’de oraya çıkan Covid-19 pandemisi, dünya genelinde Pazar gecesi itibariyle en az 33 bin 500’ü aşkın kişinin ölümüne neden oldu.

-Yeni koronavirüs Covid-19 pandemisi, Aralık ayında Çin’de ortaya çıktığından beri farklı kavramlar ve isimler gündeme geldi. Pandemi ile bağlantılı kavramları daha iyi anlamak için küçük bir sözlük çıkardık.