GÜNDEM 30 TEMMUZ 2019

30 Temmuz 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Türk işgalciliğine karşı ulusal tutum belirlemek amacıyla Brüksel’de düzenlediği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Toplantı bileşenleri KCK, PDK, YNK ve diğer tüm Kürdistani güçleri acilen bir araya gelerek işgalciliğe karşı ortak tutum sergilemeye çağırdı.

-Girê Spî Kantonu Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Sebrî Mistefa, uluslararası güçlerin Türk devletinin tehditleri karşısında net bir tutum alarak, bölge halkları üzerinden pazarlıklara son vermesini istedi.

-Proje olarak ortaya atıldıkları günden bu yana tartışılan şehir hastaneleri, dövizle ödenen kiraları yüzünden yine tartışma konusu. Ama sadece kiraları değil birçok anlamda yakıcı sorunlar teşkil etmeye devam ediyor.

-Kop’tan Gabar’a gelerek gerillaya katılan Dağıstan, adı gibi dağlıydı; yüreği, zihni ve bakışları bile. Sadece dağlı da değildi, dağ gibiydi; bilge, asi ve direngen. Gazi olduğunda kopmadığı dağlardan, Şubat 2017’deki şehadetinden sonra da ayrılmadı…

-Bedile Ana, 33 Kurşun Katliamı'nda babasını kaybetti. Devlet, oğlunu da 'kaçakçı' iddiasıyla katletti.

-Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yöneticisi Achim Steiner, Yemen’de yaşanan dünyanın en ağır insanlık krizine son vermeye çağırdı.

-Yapılan bir araştırmaya göre Akdeniz, Avrupa’da en kirli deniz durumunda. Son otuz yıl içerisinde bu denizdeki atık yoğunluğu üç kat arttı.