GÜNDEM 30 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin 21 yıldır sistematik bir şekilde devam ettiğini söyleyen HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, "İmralı tecridi ile bölge halkının geleceği de tecrit ediliyor" dedi.

-Cenga Heftanin'de gerillanın fedai duruşu destan yazıyor. Özgürlük gerillaları, ölümsüzleşen kahramanların intikamı için de direnişi büyütüyor.

-Türk devletinin işgal saldırılarına karşı gerillanın büyük bir direniş sergilediğini söyleyen HPG gerillası Çekdar Rojhat, "Halkın ve gerillanın gücü düşmanı yenilgiye uğratacaktır" dedi.

-Karaca: Taciz, tecavüz adeta devlet eliyle örgütlendi. Gözaltı ve tutuklama süreçlerinde yaşanan cinsel saldırılar basında, kitaplarda, raporlarda açık açık anlatıldı kadınlar tarafından.

-Van’ın Çatak ilçesinde mobese kamerası odasından kadınların kaldığı bir pansiyonun penceresinden içeriyi izleyerek kadınları taciz eden polis geçen hafta gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

-"Aksaçlılar Bildirisi"ni imzalayan siyasetçi ve sanatçılar, ülkenin ancak iktidara karşı güç birliği ile kurtulabileceğine dikkat çekti.

-PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, halklar arası makası giderek açıldığını belirterek, eşit yurttaşlığın esas alınarak bu makası kapatılmasını dert edilmesi gerektiğini söyledi.

-Barış ortamına rağmen İspanya’nın intikamcı tavırla Fransa’dan iadesini istediği ETA’nın önemli isimlerinden Josu Ternera, şartlı serbest bırakılıyor.

-Dünya genelinde salgın önlemleri kapsamında getirilen kısıtlamalar en çok turizm sektörünü vururken, 120 milyon kadar kişinin işini kaybedebileceğinden endişe ediliyor.

-Nil nehri üzerinde inşa edilen devasa baraj, 300 milyona yakın kişinin yaşadığı Mısır, Etiyopya ve Sudan için ciddi getiri ve götürüleriyle nedeniyle tartışmaların odağında.