GÜNDEM 31 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP'li belediyelerin iktidar tarafından kayyum eli ile gasp edilmesine tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Türk kayyum Cumhuriyeti kurmak istiyorlar" dedi.

-Yaşamını yitiren hasta tutsak Vefa Kartal’ın kardeşi Umut Kartal, 2018 yılında hak ihlallerine karşı 96 gün ölüm orucu yapan abisinin 4 ay önce sevk edildiği Edirne F Tipi Cezaevi’nde çok daha ağır ve kötü koşullarla karşılaştığını belirtti. Virüs nedeniyle Mart ayından bu yana abisini göremediğini anlatan Kartal, “Devlet abimden 96 günlük ölüm orucunun intikamını aldı” dedi.

-Van Valiliğinin yeterli tedbir almaması nedeniyle koronavirüs vakaları hızla artmaya başladı. Karantina altındaki vatandaşlar ise kaderine terk edildiklerini ve karantinanın işkenceye dönüştürüldüğünü belirtiyor.

-Adil yargılanma talebiyle 150 gündür ölüm orucunda olan meslektaşı Ebru Timtik’i ziyaret eden Av. Seda Şaraldı, sağlık durumu kötüleşen Timtik’in direnişinin adaletsizliğe bir karşı çıkış olduğunu vurgulayarak, herkesi talepleri sahiplenmeye çağırdı.

-Dünya yörüngesine astronot taşıyacak ilk füze olan SpaceX‘in ikinci denemesi başarılı olurken, gözler füzenin yörüngeye oturup oturamayacağına odaklandı.

-Yapılan bir araştırmaya göre, cerrahi müdahale gerektirmesi nedeniyle insan yaşamını olumsuz etkileyen tiroid kanserlerinin önemli bir kısmı aşırı düzeyde yanlış teşhis ediliyor.

-Facebook, şiddete çağrı yaptığı gerekçesiyle Twitter yönetiminin bir paylaşımını ‘etiketlediği’ Donald Trump’ın paylaşımlarını silmeyi reddettiklerini duyurdu.

-ABD’de George Floyd’un öldürülmesi ardından başlayan siyahi isyanına karşı askeri polislerin sevk edilmesi kararı Minnesota eyaletince reddedilirken, eyaletteki Ulusal Muhafızlar devreye kondu.