GÜNDEM 5 AĞUSTOS 2019

5 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Halk Savunma Merkez Karargah Komutanı Karayılan, Türk devleti Güney’ girerken beraberinde zaferi de getirdiğini belirterek, “Güney Kürdistan’da onları yenersek Ankara da yenilir, bu faşist rejim düşer” dedi.

-Fermanlara, soykırım ve sürgünlere rağmen ayakta kalmayı başaran Êzidîlerin tarihinde birçok kadın direnişçi, lider, yazar ve sanatçı da öne çıkıyor. Onlar özgürlük mücadelesinde ve Kürt kültürünün korunmasında önemli roller oynamış isimler…

-Sur Belediyesi Eş Başkanı Filiz Buluttekin, ilçelerinde nasıl bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceklerini anlatarak, "Halk içerisinde karar mekanizmalarının oluşturulması gerekiyor" dedi.

-Medyanın Suriyelilere karşı başlatılan nefret söyleminde önemli bir suç ortağı olduğunu söyleyen gazeteciler, iktidarın bu meseledeki payına da dikkat çekiyor.

-Erif Şêxo, 1986’da Kürt Özgürlük Hareketi ile tanışan bir Efrînli. Öcalan ile 1990’da tanışan ve ara ara toplantılarına katılan Şêxo, söylediklerini bugün de aklında tutuyor.

-Bulgaristan, Yunanistan ve Macaristan’ın sınırlarında yakalanan mültecilerin AB’nin sınır koruma polisi Frontex’in gözleri önünde insanlık dışı uygulamalara maruz kaldıkları ortaya çıktı.

-Güney Afrika’da son istatistiklere göre her gün ortalama üç kadın eşlerinin şiddetinden dolayı hayatını kaybediyor.

-Yemenli Husi isyancıları ile BM kurumları, isyancıların elindeki alanlara gıda yardımının yeniden başlaması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Yardımla 20 Haziran’dan beri durdurulmuştu.

-Mısırlı yetkililer, Tutankamun’un yaldızlı mezarını restorasyon öncesi Kahire yakınlarında gösterdi. Bu değerli eser, keşfedildiği 1922’den bu yana ilk kez restore edilecek.