GÜNDEM 5 MART 2020

5 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-AKP'nin savaş politikaları nedeniyle bataklığa saplandığını belirten DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Öncelikle bu ülkenin bu faşist ittifaktan kurtulması gerekiyor. Bunu yolu da demokratik ittifaktan geçer” dedi.

-Iğdır’da 2010 yılında 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklanan ve toplamda 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Nazlı Solgun'un aldığı cezalar yüzüne bile okunmazken, Solgun pek çok duruşmaya da çıkarılmadı.

-500 bin Suriyelinin yaşadığı Antep’te durumu değerlendiren DİSK Tekstil İşçileri Sendikası bölge temsilcisi Mehmet Türkmen, mültecilere yönelik nefretin yüksek olduğunu ifade ederek, mültecilere değil savaşçı politikalara karşı olmak gerektiğini vurguladı.

-Gerilla Devran, 2019’de şehadete ulaşan YJA STAR gerillalarından Nûşînda Amed’i anlatırken iki de şiirini paylaştı.

-National Science Review dergisine göre, yeni koronavirüs Covid-19 Çin’de ortaya çıktığından beri 150 dolayında mutasyona uğrayarak L ve S olarak iki temel biçime bölündü.

-Koronavirüs hastalarının yatak odaları ve banyolarında yapılan bir araştırmada lavabo ve küvet gibi yüzeylerin düzenli bir şekilde temizlenmesi tavsiye edildi. Yapılan analizler çevresel temizliğin hayati önemde olduğuna vurgu yapıyor.

-İran’da koronavirüs salgınının durdurulabilmesi için 54 bini aşkın tutuklu ve mahkûmun geçici olarak serbest bırakılacağı duyurulurken, yüz binlerce sağlık görevlisiyle kontrollere başlanacak.

-Afganistan’da ABD ile Taliban arasında imzalanan tarihi anlaşma ardından, Amerikan ordusu Talibanlara hava saldırısı düzenlerken, Talibanlar da en az 20 Afgan asker ve polis öldürdü. Barış uzaklaşıyor mu?

-Washington yönetimi, Sudan'da 30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğünün ardından yüzlerce şirkete yönelik Amerikan yaptırımlarının kaldırılmasına karar verdi. 

-Afrika’da on milyonlarca kişiyi zorda bırakacak tarımsal zarara yol açan çekirge sürülerinin Güney Asya’da da Pakistan ve Hindistan’da büyük oranda zarar verdikleri bildiriliyor. Afrika’da on milyonlarca kişiyi zorda bırakacak tarımsal zarara yol açan çekirge sürülerinin Güney Asya’da da Pakistan ve Hindistan’da büyük oranda zarar verdikleri bildiriliyor.