GÜNDEM 6 AĞUSTOS 2019

6 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-‘Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk!’ hamlesinin sadece, itiraza dayalı eylemsel bir hamle olmadığını belirten KJK Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan, aynı zaman alternatif inşayı da kapsadığını söyledi.

-Hrant Dink Vakfı’nın bir projesi olan Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi Projesi’nde çalışma yürüten Emircan Saç ve Şeyma Özkan, Türk medyasında Yahudilere, Ermenilere ve Suriyelilere karşı kemikleşmiş bir düşmanlığın olduğunu söyledi.

-HDP Amed İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, düzenledikleri konferanslar hakkında konuşarak, " Her sorunun çözümü halk ile hareket etmekten geçer.  Kurum ve partiler sadece sözcülük etmelidir. Halkı esas almamız gerekiyor" dedi. 

-Şehba’da ilk kurulan Berxwedan Kampı Meclisi'nden Şêxo İbrahim, "Şehba ve Şerewa bölgesinde yaşayan Efrînli mülteciler, yaşamlarını Efrîn’e dönüş için örgütlüyor ve direnişlerini bu çerçevede sürdürüyor" dedi.

-Katolik dünyasının merkezi Vatikan, Hıristiyanlığın en eski yerleşim yerlerinden olan Mardin'deki Deyrulzafaran Manastırı’nın etrafında bulunan bahçelerde çıkartılan yangınlardan endişe duyduklarını bildirdi.

-Kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek şahsında şiddet gören tüm kadınlar için bir vakıf kurma çalışmaları başladı. Av. Mehtap Sert, “Bu vakıfta kadınlar için her türlü hukuki, maddi ve psikolojik destek verilecek” dedi.

-İskandinavya ve Sibirya’da küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla zarar görenlerin başında ren geyikleri ve ren geyiği besiciliğiyle geçinen Samiler geliyor.

-Büyük Britanya’nın AB’den ayrılmasına karşı çıkan İskoçya'da, bugün bir bağımsızlık referandumu olması halinde ‘evet’ oyunun çoğunlukta olacağı tahmin ediliyor.

-ABD’ye göre, Talibanlarla Katar’da devam eden müzakerelerde ‘mükemmel ilerlemeler’ sağlandı.

-İtalya’da göçmenlere yardım eden insani yardım gemilerini hedefleyen ve göçmenlerin haklarını kısıtlayan bir kararname daha parlamentodan onay aldı.

-ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, Siyahilerin Beyazlara oranla ‘polis tarafından öldürülme’ riski en az 2,5 kat daha fazla.