GÜNDEM 6 KASIM 2019

6 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-PKK Yürütme komitesi Üyesi Karayılan: Bölge devletleri Kürtlere yüz yıldır zulmediyor ama dünya duymadı. Bugün artık Kürt halkının, Kürdistan’ın sesi tüm dünyaya ulaşıyor. Ne kadar uluslararasılaşırsa o kadar Kürtlerin lehine olur.

-9 Ekim günü Serêkaniyê başta olmak üzere birçok Kuzey ve Doğu Suriye şehrine işgal saldırıları başlatan Türk devleti ve ona bağlı çeteler sivil inanç yerlerini hedef aldı.

-Türk devleti ile DAİŞ arasındaki ilişkiyi kanıtlayan isimlerden birisi de, DAİŞ’in işgali altındaki son toprak parçası olan Baxoz’da yakalanan 1991 doğumlu Danimarka vatandaşı Casper Mueller. 10 aydan beridir tutuklu olan ve DAİŞ’in yaptığı birçok katliamda yer alan Mueller, bir savaşta aldığı yaradan kaynaklı götürüldüğü Türkiye’de 3 ay boyunca Türk doktorlar tarafından tedavi edildiğini söyledi. 

-Yeni seçilen HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, iktidar tarafından sokağın kriminalize edildiği bir ortamda genel perspektiflerinin sokak olacağını belirterek, "HDP varsa umut var, sokak bize gelemiyorsa biz sokağa gideceğiz" dedi.

-Almanya’nın muhalefet partilerinden FDP, Dışişleri Bakanı Maas’ın Ankara ziyaretiyle Alman dış politikasına zarar verdiğini belirterek Federal Meclis’e şikayette bulundu.

-HDP Malatya İl Eşbaşkanı Kemal Gedik, AKP’nin devam ettirdiği ekonomik krizi, atadığı kayyumlarla gizlemeye çalıştığına dikkat çekerek, "Kayyum ve savaş politikalarıyla ekonomik kriz gizlenemez" dedi.

-2016’da Brezilya’da etkili olan Zika virüsünün ilk kez Avrupa’da görülmesi ardından ilerleyen yıllarda sivrisinekler vasıtasıyla çok sayıda virüsün bu kıtaya da ulaşması ihtimali bulunuyor.

-ABD’nin önümüzdeki yıl çekilecek olmasıyla kısmen moral bozukluğunun yaşandığı İklim Anlaşması’nı bugüne kadar imzalayan ancak onaylamayan birkaç ülke arasında Türkiye ve İran da bulunuyor.