GÜNDEM 6 MART 2020

6 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Dört yıldır cezaevinde rehin tutulan Gültan Kışanak, “tutsak alınamayan kadınlar” olduklarını belirterek, 8 Mart için şu mesajı verdi: “Zılgıtlarımız, stranlarımız ve halaylarımızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız.”

-HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, "Türkiye güçleri birbirine karşı kullanmaya çalıştı fakat bu siyasetinin sonuna gelmiş durumda. İdlib’de tam da bunun için askeri, siyasi ve diplomasi iflas yaşanıyor" dedi. 

-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem, "Kadınlar tarihsel rollerini daha aktif bir biçimde oynamalı" diye konuştu.

-Türk devletinin Kürdistan doğasına yönelik saldırılarına tepki gösteren Hevsel Koruma Platformu aktivisti Güner Yanlıç, talan politikalarından dolayı Dicle Nehri'nin kuruduğuna dikkat çekti. 

-Uzun yıllar Almanya’nın başkenti Berlin’de sürgün olarak yaşamak zorunda kalan insan hakları savunucusu ve sosyalizm davasının emektarlarından Kamber Erkoçak, bir anma töreniyle uğurlandı.

-Federal Alman Meclisi’nde bu Cuma günü “Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümünde güncel fırsatlar ve perspektifler” başlığıyla gerçekleşecek bir konferansta Kürt sorununun nasıl çözülebileceği tartışılacak.

-Jineoloji Avrupa Komitesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Jineoloji Dergisi’nin İngilizce özel seçkisini hazırladı.

-Sudan’da diktatör Ömer El Beşir’i deviren isyan sırasında 3 Haziran 2019’da en az 241 kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların, kasıtlı ve planlı bir saldırı sonucu çıktığı bildirildi.

-Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamayan 6 ülkeye en fazla önümüzdeki yıla kadar süre tanıyacağını duyurdu.