GÜNDEM 8 KASIM 2019

8 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-İki şehit annesi Serêkaniyêli Emira Xidir, çocuklarıyla gurur duyduğunu söyleyerek, “Biz Kürt’üz. Erdoğan Kürtleri kırdı bitirdi sanmasın. Bizi bitiremez ve yaptıkları yanına kalmaz” dedi.

-Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları dolayısıyla yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sadece Hesekê ve Rakka vileyetlerine 159 bin 721 kişi göç etti. Sayım işlemleri hala devam ediyor.

-Türk ordusu ile çetelerin Suriye’de Kürtlere karşı uluslararası hukuku çiğneyen uygulamaları kaygıyla izlediklerini söyleyen Devlet Bakanı Roth’a göre suçluların yargılanmasında Almanya sorumluluk sahibi değil.

-Rojava'ya yönelik işgal saldırılarından dolayı öğrencilerin mağdur olduğunu söyleyen Dirbesiyêli öğretmenler, işgalin eğitim önünde engel olduğunu belirtti.

-İşgalci Türk devletinin Serêkaniyê’ye dönük saldırıları nedeniyle çok sayıda Süryani ve Ermeni ailenin göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Süryani Birliği Partisi Hesekê Şubesi Başkanı Gabriel Şamo, 1915 soykırımının tekrarlandığını belirtti.

-TGS Amed Temsilcisi Mahmut Oral, savaş çığırtkanlığı yapan "gazeteciler" hakkında konuşarak, "Bu, gazetecilik adına utanç duyulacak bir durum. Eğer onlar gazeteci ise, ben gazeteci değilim" dedi.

-Mezopotamya’nın en kadim medeniyetlerinden olan Akadların çöküşünün iklimsel olaylarla bağlantılı olabileceği tezi ileri sürüldü.

-Askerlerinin bir kısmını Suriye’de bırakma kararı alan ABD, ülkedeki petrol kaynaklarını kullanmadıklarını duyurdu.