GÜNDEM 1 NİSAN 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Türkiye ve Kürdistan’da Emek ve Özgürlük İttifakının seçim çalışmaları takip edilecek

- Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Bir AYM üyesi, HDP üzerindeki blokajı kaldıran üyelerin Erdoğan tarafından arandığını deşifre etti. HDP Hukuk komisyonundan Avukat Serhat Eren ise bu durumu, davanın basından beri siyasi telkinlerle açıldığını biliyorduk diye yorumluyor.

- Kürt yönetmen Halil Dağ’ı şehadetinin 15. yıl dönümünde anan PKK Kültür ve Sanat Komitesi, “Heval Halil bir dağ sineması yarattı. Tüm zor ve 'imkansız' koşullara rağmen tarihi çalışmalara imza attı” açıklamasında bulundu.

- SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gönen, tarihin en gerici ittifakı olarak nitelendirdiği Cumhur İttifakı’nı yenmenin, tarihsel görev ve sorumlulukları olduğunu söyledi.

- PKK Zindan Komitesi Üyesi Piro Dersim, zindandaki arkadaşlarının tüm irade kırma, umutsuz kılma ve teslim alma politikalarını boşa çıkardığını belirterek, zindan direnişinin bu süreçte de rolünü oynadığını vurguladı.

- Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖB) 1 Nisan Akito Bayramı vesilesiyle yayınladığı bir açıklamayla “Ulusal, toplumsal, kültürel, diriliş ve bahar bayramı Akito; Asuri, Süryani ve Keldani halkına kutlu olsun” dedi.

- Türkiye ve Kürdistan’da kayıp yakınlarının eylemleri takip edilecek.

- HDP’de temsil edilen Demokratik Kürt Siyaset Geleneğinin siyasi yolculuğu 1990 yılında kurulan HEP ile başladı. Süreç içerisinde farklı isimlerle devam eden Kürt siyaseti yolculuğunda 7 parti mahkeme kararı ile kapatılırken, 2 parti ise kendini feshetti. İshak Dursun’un yazı dizisi

- Kobanê direnişinin Arnavut Karker Amcası… Kobanê gibi o da tarihiydi. Sinop’ta evini Rojavalı bir göçmene vererek geldi direniş sınırlarına.