GÜNDEM 10 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Türkiye’yi demokratikleştirecek ve özgür yarınlara taşıyacak gücün HDP’nin başını çektiği Demokrasi İttifakı'nda olduğunu söyleyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, “Ne HDP’nin kapatılması ne de Zap işgal saldırısı bu faşist iktidarı kurtaramayacaktır” dedi. 

- AKP-MHP rejiminin 26 Ağustos 2016 yılında başlattığı işgal saldırıların 6 yıldır aralıksız sürdüğünü hatırlatan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, "Gerilla düşmana kök söktürüyor. Türk devletini yenecek, Zap'a gömecek" dedi.

- Gerillalar olduğu sürece işgalcilere bu topraklarda rahat verilmeyeceğinin altını çizen HPG’li Welat Agir, bu yüzden savaşın Zap’la sınırlı kalmaması, Kürdistan’ın her yerinde başkaldırı olması gerektiğini söyledi. 

- Erdoğan’ın “1 Milyon Suriyeliyi geri göndereceğiz” sözlerine ilişkin konuşan Fırat Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Nîhad Ehmed, “Eğer bir milyon insan kendisine ait olmayan bölgelere yerleştirilirse patlamaya hazır bir bomba gibi büyük bir tehlike yaratacaklar” dedi.

- Kevana Zêrîn Kadın Kültür Hareketi, yakalandığı kanser hastalığı sonucu şehit düşen Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi Üyesi Rojda Bakur’u andı.

- Rojava’nın yabancı olduğu sulu tarım, sebze üretimi ve tekstil alanını ilk olarak kadınlar geliştirdi. Kadınlar, “Kendi modellerimizi üretip, kendi pazarımızı oluşturuyoruz” şiarıyla pazarı demokratikleştirmeye başladı.

- İktidarın keyfi 1 Mayıs Taksim yasağını tanımayan ve polis tarafından işkenceyle gözaltına alınan TÖP Sözcüsü Perihan Koca, “Devlet şiddeti, halk güçlerinin örgütlü müdahalesiyle çözülecek” dedi ve ekledi: “Şimdi kazanma zamanı.”

- Amsterdam Kürt Film Festivali’nin ilki 13 Mayıs’ta başlayacak. Festivalde 25 film gösterilecek ve festival boyunca farklı kültürel etkinlikler yapılacak.

- Tekoşîn Tolhildan’ın çelişki, arayış, sevgi, mücadele ve hayata dair duygu ve düşüncelerini not düştüğü; tarih kaydı niteliğindeki günlüğünden derlenen “Serkeftin” kitabı çıktı.

- Ekvador’da bir cezaevinde daha rakip çeteler arasında çatışmalar yaşandı, en az 43 kişi hayatını kaybetti, 100’ü aşkın tutuklu firar etti.