GÜNDEM 13 ŞUBAT 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Kurdistan'da yaşanan deprem ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek. 

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı eylem ve açıklamalar ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KCK Yürütme Konseyi, uluslararası komployu düzenleyen güçlere karşı verilen mücadelenin komplocuların hedeflerine ulaşmasının önüne geçtiğini belirterek, “Mücadelenin daha da yükseltilmesiyle komploya karşı durabiliriz” ifadelerini kullandı. 

- PKK Yürütme Komitesi "Halkımızı ve dostlarımızı komploya karşı 25’inci yıl mücadelesinin özelliklerini ve hedeflerini doğru anlamaya ve bu yılı Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü temelinde büyük bir özgürlük devrimi yılı haline getirmeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir alınıp tecrit altında tutulmasının hiçbir etik kurula sığmadığını belirten siyasi aktivist Îbrahîm Mihemed “Halklar Önder Apo’nun özgürlüğü için mücadele etmeli” çağrısında bulundu.

- 15 Şubat 1999’da kaçırılıp Türk devletine teslim edilmesiyle sonuçlanan Uluslararası Komplo’nun Kenya ayağında Kürt Halk Önderi Abdullah, 15 gün boyunca komploculara karşı soluk soluğa bir direniş sergiledi.

- Deprem nedeniyle Suriye ve Rojava’da yüzü aşkın bina yıkıldı. 3 bin 581 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 348 kişi de yaralandı. Büyük yıkımların yaşandığı Türk işgali altındaki bölgelerde ise binlerce kişinin hala enkaz altında ve veriler açıklanmıyor.

- Milletvekili Murat Sarısaç, depremle birlikte devletin insanları yaşatacak hiçbir politikaya sahip olmadığının çok iyi anlaşıldığını belirterek, bölgelere gelen yardımları engellemesinin Kürtler ve Alevileri göçertme politikasına dayandığını vurguladı.

- Depremin ilk gününden beri Antep’te olan HDP’li Muazzez Orhan, birçok insanın zamanında müdahale olmadığı için yaşamını yitirdiğini aktarırken AFAD’ın başka çalışmalara izin vermediğini ifade etti.

- 13 Şubat 1925 tarihinde Amed’in Piran ilçesine gitmişti. Amacı kardeşi Şeyh Abdurrahim’i ziyaret edip isyan hazırlıklarını konuşmaktı. Piran’da bir provokasyon sonucu yaşanan çatışma ile ayaklanma hazırlıksız bir şekilde başlamış oldu.