GÜNDEM 16 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Gerillanın hazırlık düzeyiyle Türk ordusunun hesabını bozduğunu belirten YJA Star Komutanı Hêzil Özgür, “Türk ordusu şaşkın, şimdi tam olarak nerede ne yapacağı konusunda zorlanıyor. Zap’ta bir çıkmazı yaşıyor” dedi.

- PKK Merkez Komitesi, Kürt Özgürlük Hareketinin önderlerinden Haki Karer ile Türkiye Devrimci Hareketinin önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın 18 Mayıs’ta katledilmesinin yıl dönümleri dolayısıyla mesaj yayınladı.

-- Türk devleti Kürtlerin sadece yaşayanlarına değil, ölülerine karşı da korkunç bir savaş yürütüyor. Londra’da hazırlanan bir rapor, Türk devletinin Kürt mezarlarına karşı savaşına ışık tutuyor.

-Evîn Cuma, Erdoğan’ın mültecilerin bir bölümünü işgal ettiği Kürt topraklarına göndererek demografiyi kalıcı olarak değiştirmek istediğine işaret ederek, “Bu hem uluslararası kanunlara aykırıdır hem de bölgede savaşı derinleştirecektir” dedi.

- PKK'nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için başlatılan imza kampanyası Kıbrıs'ın her kentinde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bir haftada beş bini aşkın imza toplandı.

-1990 yılında Halkın Emek Partisi ile başlayan Kürt siyasi hareketinin serüveninde, 2009 yılına kadar 7 parti mahkeme kararıyla kapatıldı, 2 parti kendini feshetti. Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasından 12 yıl sonra bu kez HDP kapatılma riskiyle karşı karşıya.

-Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türk İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ‘Ses ve görüntü kaydı alınmasını’ yasaklayan genelgesine karşı TİHV’in açtığı davaya yönelik itirazları oybirliği ile reddetti. 

- Mısır’da ekonomik kriz derinleşirken Başbakanı Mustafa Madbuli, kamu şirketlerinde bir dizi özelleştirmeye gideceklerini açıkladı.