GÜNDEM 16 NİSAN 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Emek ve Özgürlük İttifakının seçim çalışmaları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- İstanbul ikinci bölge birinci sıra adayı HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, ikinci bölgenin tarihi, çok dilli ve inançlı yapısına vurgu yaparken, bu tablonun tam olarak HDK fikriyatının da temeli olduğunu vurguluyor.

- Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Burcugül Çubuk, faşist iktidarın Türk ve Kürt halkına karşı açtığı savaşa karşı tarihi zaferin eşiğinde olduklarını kaydetti. Çubuk, temel hedeflerinin katliamcı ortaklığa son vermek olduğunun altını çizdi.

- 14 Mayıs seçimlerinde anti Kürt ittifakına karşı YSP- Kürt ittifakına destek verdiklerini deklere eden Kurdistan İslam Partisi (PÎK) Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nın 7 maddelik taleplerini, acil talepler olarak nitelendirdi.

- Yeşil Sol Parti Iğdır milletvekili adayı Yılmaz Hun, Iğdır’ın halkların kenti olduğunu ve 14 Mayıs’ta tek adam rejimine dur diyeceğini söyledi.

- Kayyum tarafından yönetilen İpekyolu belediyesinde son alarak yapılan personel alımında liyakat ve mülakat esaslarına göre değil akrabalık bağlarına göre işe alımlar yapıldı.

- Erdoğan’ın yirmi yıllık iktidarının haram siyaseti üzerine kurulduğunu söyleyen Sosyalist Meclisler Federasyonu MYK Üyesi Mahir Gürz seçim güvenliğinin önemli olduğunu bunun için de güçlü bir dayanışma örülmesi gerektiğine işaret etti.

- HDP Wan milletvekili adayı Mahmut Dindar, 14 Mayıs seçimlerinde 8 milletvekili çıkaracaklarını ve Wan’ın parlamentoda en güçlü biçimde temsiliyetini sağlayacaklarını söyledi.

- YPG Komutanı Hesen Qamişlo, HPG Komuta Konseyi Üyesi Fazıl Botan’ı “ARGK ve HPG’de yaptığı gibi Rojava’da da YPG’ye öncülük, komutanlık etti. Yapısı, mücadele arkadaşlarına ilgisi gücümüze örnek oldu” ifadeleriyle anlattı.

- OHAL kapsamında Hatay Valiliği’nin kararıyla arazisine geçici olarak el konulan depremzede Cuma Uzun, “Devlet arazisinin yanında bulunan arazimi işgal ettiler ve haber vermeden babalarının malı gibi kullandılar” dedi.