GÜNDEM 17 AĞUSTOS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- AİHM, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan hakkında 2014’te ağırlaştırılmış müebbedin ömür boyu sürdürüleceğine dair düzenlemelerin işkence yasağına aykırı olduğunu tespit etti, bu yılki kararda da koşulların değişmediğine hükmetti ve Türkiye’den eylüle kadar cevap istedi. -Dosya

- Türk devletinin yeni işgal tehditlerini savurduğu Rojava, askeri gücünden toplumun tüm kesim ve kurumlarına kadar her açıdan kendini örgütleyip direnişe geçti.

- Amed’de tarihsel dokuyu ve toplumsal kültürü dikkate almayan kentleşmenin sonucu beton blokların, hapsedilmiş aileler ve kültürel deformasyon yaratıyor. Mimar Şerefhan Aydın’a göre, istenseydi böyle olmayabilirdi.

- Rusya, Erdoğan faşistini halkların başına bela etmekten vazgeçmeli. Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü Doğu ve Kuzey Suriye’nin Şam yönetimiyle birleşip işgale son vermesiyle mümkün.

- BM Açık Denizler Antlaşması 10 yıllık müzakerelerden geçti ancak henüz imzalanmadı. Dünya liderleri, dünya okyanuslarını aşırı sömürüden kurtarmak için daha fazla müzakere için daha sonra New York'ta BM'de bir araya gelecek.