GÜNDEM 18 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Rojava'da PYNK ile ENKS başlatılan birlik görüşmelerinin yavaş ilerlemesinde Ankara faktörüne işaret eden TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, "ENKS'nin çözümün yerinin Qamişlo olduğunu idrak etmesi lazım” dedi.

Botan dağlarının asi çocuğu Reşit Serdar, zorluk tanımadan büyük bir öfkeyle düşmanın üzerine giden büyük bir komutandı.

Fransız, Kürt, Ermeni ve Türkiyeli birçok kuruluş adına Marianne dergisinde yayınlanan ortak açıklamada, Erdoğan’ın ‘yeni Osmanlıcı yayılmacı’ politikalarına karşı acil önlemler alınmasının vaktinin geldiği kaydedildi.

Belçika'da Flaman Bölgesi Adalet Bakanı Zuhal Demir'e yönelik Türkçe yazılan tehdit mesajları ardından soruşturma başlatıldı. Demir ayrıca evinde polis gözetimine alındı.

Bağdat ile Hewlêr arasındaki Şengal anlaşması, KDP ile Türk devleti arasındaki işbirliğini ve iki Kürt genci hakkındaki idam kararını protesto etmek amacıyla Hollanda'nın Den Haag kentinde üç günlük çadır eylemi başlatıldı.

Devrimci Gençler Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger-TCŞ), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek için Almanya'nın Stuttgart kentinde 5 Aralık'ta bir yürüyüş düzenliyor.

ABD, Irak ve Afganistan'daki askeri sayısının Ocak ayında azaltacak. Her iki ülkede de asker sayısı 2 bin 500'e düşürülecek.

Yemen’deki iç savaşta Husi milislerine karşı cephenin başında olan Suudi Arabistan’ın sınırları boyunca bir tampon bölge kurulması şartıyla genel bir ateşkese hazır olduğu bildiriliyor.

2011’de bağımsızlığını kazandıktan kısa süre sonra iç savaşın başladığı Güney Sudan’da ateşkese rağmen farklı gruplar arasında son aylardaki çatışmaların binlerce kişinin hayatına mal olduğu bildiriliyor.

Küresel ısınmayı arttıran havayolu trafiğine dair yapılan bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun sadece yüzde 1’i uçakların saldığı karbondioksitlerin yarısından sorumlu.

Fransa Yurttaşlıktan sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Marlene Schiappa, 30 Ekim’den bu yana ülkede uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini söyledi.