GÜNDEM 18 OCAK 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Son sürece damgasını vuran ve işgalciyi ordunun olduğu yerlere çakılıp kalmasını sağlayan tünel savaşları gerillanın yeni taktiği. Büyük matkaplar aracılığıyla kayaların delinmesiyle yapılan savaş tünelleri, direnişin yeni mekanı..

- 2. Dünya Savaşı günlerinde Türkeş’in Nazilerle başlayan yakın dostluğu savaş sonrasında da sürdü. Neonazilerin partisi NPD’den maddi/manevi destek alan Türkeş, sağcı kesimler ve CDU/CSU’luların yardımıyla da ırkçı Türk kurumlarını örgütledi.

- Rojavayê Kurdistan kadınlarının 2005’te özerk örgütlülükleri olan Yekîtiya Star’la temelini attıkları Kongra Star, 2016’dan itibaren Rojava’nın, ardından da tüm Kuzey-Doğu Suriye kadınlarının ortak çatısı oldu.

- Türkiye-İran sınırında mültecilerin yaşadığı dram sürüyor. Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kaçan, sınır hattında Türk askerlerinin mültecilere işkence yaptığına dair kendilerine başvuruların yapıldığını söyledi.

- Devletin ‘lüks tüketim’ olarak gördüğü ve yüzde 18 KDV aldığı hijyenik ped fiyatlarının artışı birçok kadın için artık karşılanamaz bir hale geldi. Türk Bakan Yanık, “Çalışma yapabiliriz” diyor ama kadınlar kesin çözüm bekliyor.