GÜNDEM 20 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- İki kadın gerillanın adına kurulan tiyatro çalışmaları, dört yıldır birçok eserle yürüyor. Teatra Sarya Baran, 6 aylık atölye çalışması ardından Çocuk Tiyatrosu Grubu’nu da eğitiyor.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarına karşı gerillanın amansız bir direniş sergilediğini ifade eden HPJ’li Arjîn Niştîman, düşman ile işbirliği yapan KDP’nin ihanetinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

-Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının on yıldır gruplar şeklinde kararlılıkla sürdürdüğü Özgürlük Nöbeti’ni devralan yeni grup, “Gerillanın tarihi direnişine” sahip çıkılması çağrısında bulundu.

-Ümit Özdağ’ın Davutoğlu’na 2015’te yaşananları açıklaması çağrısı hakkında konuşan HDP’li Kemal Bülbül, Özdağ’ın bu bilgilere sahip olmasının tesadüfen değil, kendisinin de bu suçlara ortak olmasından kaynaklı olduğunu ifade ediyor.

-Dersim Kültür Festivali 3-4 Haziran'da Frankfurt`ta düzenlenecek.

-MKM sanatçısı İsmail Doğan Kürt sanatçıları ve kültürüne yönelik baskıların örgütlü Kürt sanatçılar için rutin olsa da artık daha da genişlediğini ifade etti. Özellikle bunların Kürt Dil Bayramı’na yakın yapılmasının ise tesadüf değil bilinçli olduğunu söyledi.

- Kürtlerin saldırılara karşı kendilerini savunmak için yüksek kayaların üzerinde inşa ettiği kalelerden biri olan Berzenc ilçesi yakınlarındaki Sirûçik kalesi, hala tarihe direniyor. 

-Arjantin adaleti, yaklaşık bir asır önce 400’ü aşkın yerlinin katledilmesinde devletin sorumluluğunu resmi olarak tanıdı. 

-Sivil toplum örgütlerinin yaptığı bir araştırmaya göre çatışmalar ve doğal felaketler, 2021 yılında 60 milyona yakın kişinin iç göçe maruz kalmasına yol açtı. Ortadoğu’daki göç ise son on yılın en düşük seviyesinde.

-Bazı ülkeler benzeri görülmemiş aşırı sıcaklarla boğuşurken, Brezilya’da ise sıradışı bir soğuk hava dalgası yaşanıyor. Bu soğuklar binlerce evsiz ve tarımsal ürün için tehlike oluşturuyor.

-Her yıl binlerce kuş aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle hayatını kaybederken, bu yıl Hindistan veya Pakistan’da kuşlar tam anlamıyla gökten düştü.